TEMSA ve ASELSAN'ın ortak üretimi olan Türkiye'nin ilk yüzde 100 yerli elektrikli otobüsü Avenue EV yola çıktı. 8 dakikada tam şarja ulaşabilen ve tek şarjla 50-70 kilometre yol gidebilen aracın tanıtım toplantısında konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "Türkiye ekonomisiyle ilgili endişe duyanlara verilen en iyi cevabın işte bu tür yeni yatırımlar olduğunu düşünüyorum" dedi. TEMSA'nın Türkiye'nin en önemli otobüs, midibüs ve hafif kamyon üreticilerinden biri haline geldiğini, üretimdeki bu başarısını ihracata da yansıttığını ve bugüne kadar 66 ülkeye 10 binden fazla araç ihraç ettiğini anlatan Özlü, firmanın ihracata sağladığı katkının yanı sıra sektöre getirdiği yenilikleri de önemsediklerini ifade etti. Faruk Özlü, akıllı ve dijital otobüslerle, elektrikli araçlar gibi alanlarda yapılan çalışmaların çok büyük bir değer taşıdığını kaydetti.
AMAÇ YAPILMAYANI YAPMAK
Sabancı Topluluğu'nun Ar-Ge'ye büyük önem verdiğini söyleyen Sabancı Holding CEO'su Zafer Kurtul, iki kurumun ortak çalışmasıyla hayata geçirilen aracın, modern şehirlere yakışan, ileri teknoloji ürünü, temiz ve sessiz bir şehir içi toplu taşıma çazümü olduğunu belirtti. Kurtul, Türk mühendisleri tarafından geliştirilen yenilikçi ve konforlu TEMSA marka araçların 66 farklı ülkeye ihraç edildiğini bildirdi. ASELSAN Genel Müdürü Faik Eken ise kuruldukları günden bu yana yapılmayanı yapmaya odaklandıklarını anlattı. Türkiye'yi teknolojide dışa bağımlılıktan kurtarmanın en önemli varoluş nedenleri olduğunu belirten Eken, "Türk mühendislerinin bilgi ve becerileriyle ülke savunması için 150'den fazla proje gerçekleştirdiklerini kaydetti. Elektrikli çekiş sistemi ile sıfır karbon emisyonuna sahip çevreci otobüs, 35 oturan, 52 ayakta ve bir tekerlekli sandalyeli yolcu alabiliyor. Avenue EV, aynı zamanda yolcularına araç içi internet ve veri bağlantısı hizmeti sunuyor.
HEDEFİMİZ BİR TÜRK OTOMOBİL MARKASI
Sanayi Bakanı Özlü, otomotiv sektörünün yan sanayi ile birlikte Türkiye'nin en büyük ihracat kalemini oluşturduğunu, ihracattaki düşüşe karşın sektör ihracatında artış yaşandığını söyledi. Özlü şöyle devam etti: "Sektörün geleceğine damga vuracak olan alanlarla ilgili Ar-Ge çalışmalarına yoğunlaşacağız. Özellikle yan sanayimizi de gelecek projeksiyonlarına uygun bir dönüşüme tabi kılacağız. Ar-Ge ve tasarımı tamamen yerli olan, IP hakları bize ait olan modellerin üretimde payını artıracağız. Bir Türk otomobil markası oluşturacağız. Böyle bir markanın varlığı, Türkiye'deki otomotiv sektörüne bir bütün halinde güç katacaktır."