Türkiye'nin gökyüzündeki gurur kaynağı olacak ve bölgesindeki stratejik üstünlüğünü artıracak Göktürk-1 uydusu uzaya fırlatıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı ev sahipliğinde Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ (TUSAŞ) Akıncı tesislerinde düzenlenen törende, fırlatma anı canlı izlendi. Göktürk-1 uydusu önceden planlandığı gibi saat 16.51'de Fransız Guyanası'nda bulunan Koruou Fırlatma Merkezi'nden uzaya fırlatıldı. Göktürk-1 uydusunun sistemi uzay kesiminde bir metre altı çözünürlüklü elektro- optik kamera, bir sabit yer istasyonu ve bir de mobil yer istasyonundan oluşacak. Yaklaşık 90 dakikada dünya çevresinde bir tur atacak olan uydu Türkiye üzerinden her geçişinde dünyanın çeşitli bölgelerinden aldığı fotoğraf ve görüntüleri, Hava Kuvvetleri Komutanlığı Uydu Yer İstasyonuna aktaracak. Uydunun sabit ve gezici istasyonla arasındaki iletişim S-Bant ve X-Bant linkleri üzerinden yapılacak. İletilen verinin güvenliği geliştirilen kripto ve anahtarlama sistemi ile sağlanacak. Böylece uyduya gönderilecek komutlar ve uydudan alınacak görüntü verisinin güvenliği sağlanacak.
Göktürk-1 ile neler değişecek? Türkiye’nin gurur günü: Göktürk-1 fırlatıldı
İSTİHBARAT DESTEĞİ
Türkiye'nin bölgedeki etkinliğini artıracak olan Göktürk-1, TSK'nın hedef istihbaratına yönelik ihtiyacını karşılayacak. Uydu 50 cm çözünürlükte siyah beyaz, 2 metrede ise renkli çözünürlükte görüntü çekebilecek. Uydu bu kabiliyetiyle dünya üzerinde herhangi bir kısıtlama olmaksızın istediği her yerden görüntü sağlayabilecek. TSK'nın elini daha da güçlendirecek olan Göktürk-1, güneydoğudaki PKK terörü başta olmak üzere, Suriye ve Irak gibi bölgelerde çekeceği görüntülerle istihbarat açısından büyük katkı sağlayacak. Göktürk 1, tarımsal rekolte tespiti, doğal afet sonrası hasar belirlemesi, yapılaşmanın izlenmesi ve kadastro faaliyetleri için de kullanılacak. 7 yıl ömre sahip uydu Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından Ahlatlıbel Keşif Uydu Komutanlığı'ndan, Göktürk-2 uydusu ile birlikte 7/24 kesintisiz işletilecek. Uydunun yörüngede kabul testlerinin Nisan 2017 tarihi itibariyle tamamlanması planlanıyor.
YÜZDE 20 YERLİ TASARIM
2010'da yapımına başlanan Göktürk-1 uydusunun montaj ve entegrasyon faaliyetleri, proje yüklenicisi Telespazio (İtalya)-Thales Alenia Space (Fransa) tarafından Fransa'nın Cannes şehrindeki tesislerde gerçekleştirildi. Uydu yaklaşık olarak 1 milyar liraya yapıldı. Yüzde 20 yerli tasarım olan projede ASELSAN sabit ve mobil yer istasyonları sistem tasarım, entegrasyon faaliyetleri ve kullanıcı ara yüzü yazılımlarını, TUSAŞ görev modülü panelleri üretimini, TÜBİTAK Bilgem kripto cihazları ve anahtar üretimini, SDT Uzay Savunma ve Teknolojileri A.Ş ise sabit ve mobil yer istasyonları kullanıcı ara yüzü yazılımlarının üretimini gerçekleştirdi. ROKETSAN mühendisleri de projede yer aldı.
TÜRKİYE'NİN 6. UYDUSU
Uzayda uydu sahibi 30 ülkeden biri olan Türkiye'nin aktif uydu sayısı, askeri istihbarat uydusu GÖKTÜRK-1'in yörüngesine fırlatılmasıyla 6'ya çıktı. Türkiye'nin, 3'ü (TÜRKSAT 3A, TÜRKSAT 4A, TÜRKSAT 4B) haberleşme, 2'si (GÖKTÜRK-2 ve RASAT) gözlem olmak üzere aktif 5 uydusu bulunuyordu. RASAT yer gözlem uydusu, 17 Ağustos 2011'de Rusya'dan fırlatıldı. Tasarım ömrü 3 yıl olmasına rağmen, yörüngede 5. yılını tamamladı. RASAT, güneşe eş zamanlı dairesel yörüngede, 700 kilometre irtifada bulunuyor. 7.5 metre siyah-beyaz, 15 metre çok bantlı uzamsal çözünürlükte süpürçek (pushbroom) kamerayla görev yapıyor. İlk yüksek çözünürlüklü keşif ve gözlem uydusu GÖKTÜRK-2 ise 2012'de uzaya fırlatıldı. 2.5 metre çözünürlüğe sahip uydu TSK başta olmak üzere çok sayıda kuruma hizmet veriyor. GÖKTÜRK-1 ile Türkiye'nin Askeri istihbarat uydu sayısı 3'e çıkmış oldu.