Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nun neticelerini perşembe günü Başbakan Binali Yıldırım'ın Türkiye ve dünya kamuoyuna açıklayacağını söyledi. Şirketlerin, yüksek faizli borçlanmasının önüne geçecek kararların açıklamada görüleceğini aktaran Kaynak, "Bu önemli. Dolardaki yükseliş elbette önemli ama faizdeki yükseliş şirketlerimizi çok çabuk etkiliyor. İnsanımızın günlük hayatına dokunan, şirketlerimizi finansal anlamda ve bankalarımızı rahatlatacak bir tedbirler paketini Başbakanımız açıklayacak" değerlendirmesinde bulundu. Bu kararların kısa vadede uygulanacağını vurgulayan Kaynak, "Bir kısmı cuma günü, bir kısmı 1 Ocak'tan itibaren uygulanacak. İşgücü piyasalarında da istihdamı arttıracak çalışmalar var" diye konuştu. Avrupa ve Türkiye arasındaki anlaşmazlık kötü bir yere giderse, kapıları açmak gibi bir durumun söz konusu olup olmayacağına ilişkin de Kaynak, "3 milyon insan, ama bu insan mülteci. Türkiye buna insanlık dramı olarak baktı. Olaya insani noktadan bakmaya devam edeceğiz" dedi.
1.2 MİLYON EURO GÖRÜŞMESİ
İnsanın, pazarlık unsuru olamayacağını ifade eden Kaynak, Türkiye'nin, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin ölçülebilir değerleriyle bu meseleye 12.5 milyar dolar harcama yaptığını söyledi. Kaynak, Avrupa'dan ve Birleşmiş Milletler'den mülteciler için Türkiye'ye yapılan yardım tutarına ilişkin, şu bilgileri verdi: "AB 2015-2016 yılları için mültecilere 3 milyar euro mali yardımda bulunacaktı. AB 1 milyar 200 milyon eurodan fazla parayı, hesabından çıkardı. Önce sektörler belirlendi. Geldiğimiz noktada 1 milyar 200 milyon euronun nasıl harcanacağının müzakeresi başlıyor."
TÜRKİYE ÇADIR DEVLETİ DEĞİL
AB'nin mültecilere yardımı kendi STK'ları aracılığıyla yapmak istediğini vurgulayan Kaynak, "Biz 20 milyon poliklinik muayene yapmışız, Türkiye'de 177 bin çocuk doğmuş. Bunlar hastanelerimizi kullanmışlar, doktorlarımız hizmet etmişler. Biz hastane yapalım istiyoruz. AB ile görüşmeler bu noktada tıkanıyor. Türkiye çadır devleti değil" diye konuştu.