Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Mustafa Satıcı, "Her ne kadar ülkemizde maden kaynaklarından yeterince faydalanamıyor olsak da son dönemde bu alanda önemli adımlar atılmaktadır. Ülkemizin ve bölgemizin maden üretimi gelişmekte, buna paralel olarak da maden ihracatımız her yıl artmaktadır." ifadelerini kullandı.
Satıcı, yaptığı yazılı açıklamada, zor şartlarda maden üretimi yaparak ülke ekonomisine katkı sağlayan madencilerin Dünya Madenciler Günü'nü kutladı.
Madenlerin ve madenciliğin, tarih boyunca insanlığın gelişimine katkı sağladığını, toplumların refah seviyesinin artmasında, ekonominin gelişmesinde itici güç olduğunu belirten Satıcı, Türkiye'nin yer üstü kaynakları kadar yer altı kaynakları açısından da zengin bir ülke olduğunu, bu nedenle madenciliğin Türkiye için hayati önem taşıdığını, vazgeçilmez olduğunu bildirdi.
"Her ne kadar ülkemizde maden kaynaklarından yeterince faydalanamıyor olsak da son dönemde bu alanda önemli adımlar atılmaktadır. Ülkemizin ve bölgemizin maden üretimi gelişmekte, buna paralel olarak da maden ihracatımız her yıl artmaktadır" değerlendirmesini yapan Satıcı, Türkiye'den geçen yıl yaklaşık 4 milyar dolar tutarında maden ihracatı yapıldığına dikkati çekti.
BAİB Maden Komitesi Başkanı Ercan Akın da Antalya, Burdur ve Isparta'nın doğal taş rezervleri açısından oldukça zengin, bölgenin miktar ve çeşit açısından küresel ölçekte bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Akın, "Ülkemizin en fazla doğal taş ihracatı yapan 10 ili arasında Batı Akdeniz illeri de var. Bölgemizde Türkiye ekonomisine uzun yıllar katkı sağlayacak nitelikli mermer rezervleri bulunmaktadır." dedi.
Bölgeden mermer ihracatı yapan firma sayısının 295 olduğunu belirten Akın, bu firmaların yaklaşık 10 bin kişiyi istihdam ettiğini, sektörün vasıfsız kitlenin iş kapısı olduğunu bildirdi.
Dünya mermer ticaretin 2014 yılında 53,8 milyon ton düzeyinde bulunduğunu, bu miktarın 7,2 milyon tonunun Türkiye'nin mermer ihracatı olduğunu ifade eden Akın, şunları kaydetti:
"Türkiye dünya mermer ihracatında üçüncü sırada yer almaktadır. Rakamlar sektörün ülkemiz ve bölgemiz açısından ne kadar önemli olduğunu gözler önüne sermektedir. Katma değerin yüzde yüze yakın olduğu mermer sektörünün milli ekonomimize sağladığı katkı da ortadadır. Madenler her ülkenin milli kaynakları olması nedeniyle ülke ekonomileri açısından çok önemlidir. Dolayısıyla madencilik özel önem verilmesi gereken bir sektördür. Ekonomik anlamda geçiş sürecinde olduğumuz bir dönemde madenciliğin daha iyi değerlendirilmesi ve sahip çıkılması dileğimizdir."
Akın, buna rağmen sektörün kamuoyuna yansıyan birkaç kötü örnek nedeniyle büyük sıkıntılar yaşadığını, madencilerin son yıllarda mağdur edildiğini, izin aşamasında ve kira ücretlerinde sıkıntılar yaşandığını savundu.