Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, TÜRKSAT 6A'yı 2019'da tamamlayacaklarını belirterek, "Artık uzayda bir uydumuz olmayacak, bir uydu filomuz olacak. TÜBİTAK UZAY'ın hedefi, 12 yıl içinde dünya standartlarında en ileri düzey kabul edilen 30 santimetre yer örnekleme mesafesine ulaşmaktır" dedi. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) stratejik partnerliğinde, EMEA Uydu Operatörleri Birliği ev sahipliğinde düzenlenen 2. Global Satshow'un açılışında konuşan Bakan Özlü, Türkiye'nin uzay, havacılık, savunma, enerji, gıda ve biyoteknoloji gibi sektörlerde de ciddi bir ivme yakalamak istediğini, bu sektörleri ülke için stratejik sektörler olarak gördüklerini kaydetti.
İşte milli uçak TF-X
SAVAŞ UÇAĞI
Bakan Faruk Özlü, Türkiye'nin Atak Helikopteri, eğitim uçağı Hürkuş, insansız hava araçları Anka, Karayel ve Bayraktar gibi projeleri başarıyla hayata geçirdiğini ve geçirmeye devam ettiğine işaret ederek, "Yine milli savaş uçağımızı ve bölgesel yolcu uçağımızı üretmek için de çalışmalarımız sürüyor. RASAT ve GÖKTÜRK 2 gibi uyduları, kendimiz tasarladık ve ürettik. Bunun yanında yine TÜBİTAK UZAY liderliğinde ve sanayimizin de katılımıyla ilk yerli haberleşme uydusu olan TÜRKSAT 6A projemiz de başladı" diye konuştu.
5B 2019'DA TAMAM
Türksat Yönetim Kurulu Başkanı Vecdi Gönül, teklif değerlendirmelerinin devam ettiğini belirterek, "Türksat 5A'yı ve Türksat 5B'yi 2019 yılının sonuna kadar hizmete sokmayı hedeflemekteyiz" dedi. Vecdi Gönül, Türkiye'de son 10 yılda uydu ve uzay teknolojilerinin geliştirilmesi ve entegrasyon faaliyetleri ile bu alandaki teknolojik gelişimin ülke genelinde farklı sektörlere yaygınlaştırılmasının hız kazandığını ifade etti.
MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, uydu uzay ekonomisinin toplam 250 milyar dolarlık bir değere ulaştığına işaret ederek, "Uydu operatörleri, bu ekonominin üçte ikisini karşılıyor" dedi. EMEA Genel Sekreteri Aarti Holla ise Türkiye'nin uzay ve uydu teknolojilerinde önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı.