Finansbank'ın Yunan NBG'den, satın alınmasının ardından bankanın yeni rotası ilk kez dün açıklandı. Qatar National Bank'ın (QNB) adını taşımaya başlayacak olan Finansbank, bu dönüşümde en önemli hedef olarak kurumsal bankacılığı ve proje finansmanını koymuş. Yoluna "QNB Finansbank" adıyla devam edecek bankanın Genel Müdürü Temel Güzeloğlu, son beş yılda yavaş kaldıkları kurumsal bankacılıkta hızlı büyüyeceklerini söyleyerek, "Toplam kredi portföyümüz içinde kurumsal kredilerin payı şu anda yüzde 20 civarında. Bunu üç yılda yüzde 35 civarına çıkarmayı hedefliyoruz" dedi. "QNB, Türkiye'nin altyapısından büyük yatırımlara kadar hepsinde olmamızı istiyor" diyen Güzeloğlu, dış ticaret alanında da lider banka olmayı hedeflediklerini söyledi.
MALİYET DÜŞÜK OLACAK
QNB Finansbank Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Aras, satış sürecinin tamamlanmasıyla yeni bir dönem başladığını ifade ederek, "QNB'nin Finansbank yatırımı; kendi tarihindeki en büyük yatırım. Kurumsal ve KOBİ bankacılığı alanında büyüyeceğiz. Kurumsal bankacılık demek büyük firmalara kredi vermek demek. Bunun da çoğunluğu yabancı para cinsinden. Bunun için kaynak ya Türkiye'deki döviz tevdiat hesapları ya da yurtdışından yaptığınız borçlanmalar. QNB ile yabancı para borçlanmamızın maliyeti daha düşük olacak ve rekabet gücümüz artacak" dedi.
VATANDAŞ 'KÜNEFE FİNANSBANK' GİBİ OKUYABİLİR
Ömer Aras, amblem, logo değişimi konusunda araştırma yapılıp yapılmadığına ilişkin, "Bununla ilgili ciddi bir araştırma yapılmadı. Amblemimizi zaten daha evvel değiştirecektik. QNB'yi okurken, sıkıntı olabilir. Q, Türkçe'de yok. Normal şartlarda vatandaş bunu 'O Ne Be' diye okur. 'Q Ne Be' diye de okursan 'Künefe' gibi bir şey olur. En sonunda QNB Finansbank olarak kullanılmasına karar verdik. Finansbank'ın logoda olması büyük avantaj" ifadelerini kullandı.
KARTTA DÜOPOL* VAR
Kredi kartlarında fazla regülasyon olduğunu belirten Güzeloğlu, "Minimum ödemede düzenleme lazım. Yüzde 40'lık zorunluluk sadece batakları artırır. Müşterinin kart limitinin maaşının dört katı olarak kalmasını istiyoruz. Müşterinin cüzdanında büyük kartlardan biri varsa ve limiti bloke ettiğinde siz o müşteriye kart veremiyorsunuz. Sistem iki büyük kartın düopolü haline geldi. Tekelleşme oldu" dedi.