Günlük hayatımızı da yakından ilgilendiren bu kararlara göre ihtiyaç kredisinde vade sınırı 48 aya çıkartılırken, konut kredisi peşinatında da indirim yapıldı. Kredilerle ilgili yeni düzenlemeler bakın neleri kapsıyor?
İhtiyaç kredilerinde 48 ay vade
İhtiyaç kredilerinde vade sınırı 36 aydan 48 aya çıkartıldı. Bankaların tamamı da 48 ay yani 4 yıl vadeli kredi kampanyalarını başlattı. Özellikle yüklü tutarda kredi çekmek isteyenler ya da gelir durumu yetmediği için istediği oranda kredi kullanamayanlar için avantajlı bir düzenleme. Buna göre örneğin 36 ay vadeli 30.000 TL kredinin 48 ay vadeli aynı tutarda krediye göre aylık taksitlerinde yaklaşık 204 TL'lik bir fark var. Gelir durumundan dolayı bu krediyi çekemeyenler 48 ay vadeyi tercih edebilir.
Konut kredisinde peşinat şartı %20'ye düştü
Konut kredisi için istenen %25 peşinat şartı da %20'ye düşürüldü. Örneğin 200.000 TL kredi için istenen peşinat 40.000 TL'ye indirildi. Daha önce 50.000 TL peşinat gerekiyordu.
Kredi kartına taksit
Kredi kartı taksit sayısı da 9'dan yeniden 12'ye çıkartıldı. Ancak cep telefonu ve market alışverişlerine yine taksit imkanı yok. Daha önce taksit kapsamından çıkartılan kuyumculuk, bilgisayar ya da elektronik eşyalar 4 aya kadar taksitlendirilebilecek. Havayolu, seyahat ve sağlık benzeri harcamalar 9 aya kadar taksite bölünebilir.
Kart borçlarına yeniden yapılandırma
Kredi kartı için yapılandırma imkanı oluşturdu. Kredi kartı borçluları bir defaya mahsus olmak üzere kredi kartlarını yeniden yapılandırabilecek. Kart borçları için 72 aya kadar vade imkanı da var. Ancak 72 ay vadede faiz oranı yüksek gelirse 48 ay faizli kredi kullanma imkanını da deneyebilirsiniz.
Asgari kredi limiti 5.200 TL'ye çıkartıldı
Kredi kullanma limiti de kredi kartı için en az 5.200 TL'ye çıkartılabilecek. Bu limit asgari ücretin yüksekliğine bağlı olarak yeniden düzenlenmiş oldu. Eğer yakın zamanda kredi kullanmayı düşünüyorsanız ya da kredi kartıyla taksitli alışveriş yapmayı planlıyorsanız bu düzenlemelere göz atmakta yarar var.
Kaynak : www.enuygun.com