Kırsal bölgelerin kalkınmasına yönelik harekete geçen hükümet, riskli alan tespit ettiği alanları yeniden inşa etmek için kırsal dönüşüm projesini hayata geçiriyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile belediyeler arasında ortak geliştirilecek projenin ilk örneği olan Konya Taşkent'te çalışmalar yıl sonunda tamamlanacak. Projenin tamamlanmasının ardından özellikle Karadeniz ve Güneydoğu'da birçok ilçenin özgün mimarileri ile yeniden inşa edilmesi planlanıyor.
KÜLTÜREL DEĞER ÖNE ÇIKACAK
Özgün mimariyle şehirlerin yeniden inşasında yöresel inşaat malzemeleri kullanılacak. Projeyle birlikte bölgelerin özgün niteliklerinin ortaya çıkarılması, böylece turizmin geliştirilip desteklenmesi hedefleniyor. Öte yandan kırsal alandaki şehirlerde dönüşüm projesi kapsamında çevre düzenlemesi yapılması ve kentsel yaşam için alternatif alan oluşturulması da planlanıyor.
ÖRNEK PROJE
Kırsal alanda yapılacak projelerde, sağlık, eğitim, enerji, iletişim ve ulaşım altyapılarının iyileştirilmesi de yer alıyor. Projeyle birlikte kırsal alanlarda kültürel değerlerin canlandırılması hedefleniyor. Proje için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na başvuran belediyelerin talepleri değerlendirmeye alınacak. Riskli alan olduğu tespit edilen bölgelerde inşa çalışmaları başlatılacak. Bu kapsamda bakanlığın belediyeleri finanse edeceği öğrenildi. Konya'nın Taşkent ilçesinde yürütülen proje ise bu işbirliğinin ilk örneği olacak. Projenin yıl sonunda tamamlanacağı ve belediyelere örnek proje olarak sunulacağı belirtiliyor.
GÖÇ SORUNUNUN ÖNÜNE GEÇİLECEK
Özellikle Güneydoğu ve Karadeniz'de bulunan birçok ilçenin bu projeyle birlikte kalkınacağı belirtiliyor. Özgün mimarisi olan ilçelerin bu sayede yeniden canlanacağı ve kırsal kalkınmanın tamamlanacağı kaydedildi. İnşa çalışmaları sonrası kırsal alanda bulunan şehirlerin ekonomik hayatının yeniden canlandırılması, özgün mimarisi ile ayağa kaldırılması, göç vermesinin önüne geçilmesi hedefleniyor.