Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) yönelik operasyonlar sürerken hükümet terör örgütlerine finansman akışını kesme konusunda da tedbirleri en üst düzeye çıkardı. Bankalar ve finans kuruluşları uyarıldı.
Müşteri bilgilerinin alınması konusunda hassas davranmaları istenirken, özellikle 15 Temmuz darbe girişimi sonrası yaygın nakit kullanımı, yüksek değerli mal alım-satımı ile uluslararası fon transferlerinin "ulusal güvenlik" boyutuyla soruşturulması istendi. FETÖ'nün 17-25 Aralık sonrası bazı ülkelerde milyarlarca liralık şaibeli fon transferlerini otomotiv, mücevherat, kambiyo sektörleri üzerinden yaptığı belirlendi.
BM'NİN ÖTESİNE GEÇİYOR
Türkiye, terörün finansmanı ile mücadele kapsamında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin bu konudaki kararlarının ötesine geçen atımlar atıyor.
Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) FETÖ ile mücadele kapsamında gelen şikâyetler doğrultusunda örgütle bağlantılı olabilecek müşterilerle beraber, şüpheli işlem tiplerine benzer nitelikteki her işlemi izlemeye aldı. İşletme büyüklükleri, işlem hacmi ve nitelikleri dikkate alınarak özel bir risk yönetim sistemi oluşturuldu. Bu sistem sayesinde özellikle Kuzey Afrika, Ortadoğu ülkelerine şaibeli fon transferleri ortaya çıkarıldı.
ÜÇ ALANDA YOĞUNLAŞTI
Otomotiv, mücevherat, kambiyo yüksek riskli alanlar olarak belirlenirken özellikle 15 Temmuz sonrası bu sektörler üzerinden yapılan işlemler de incelemeye alındı. Örgütle bağlantısı tespit edilen şirket ve kişilerin hesapları bloke edilirken, uluslararası fon transferleri de yakın izlemeye alındı.