Türkiye FETÖ ile savaşını yurtdışında da yapıyor. Siyaset ve diplomasi alanında atılan adımlara ekonomik savaş da eklendi. Afrika ise örgüte karşı açılan yeni cephe. Afrika'da açtığı okullarla ve siyasi bağlantıları ile güçlü bir yapı elde eden FETÖ ve iş dünyası örgütü TUSKON, ülke imamları ile bölgede bir dönem oldukça güçlüydü. Türkiye'nin gücünü de arkasına alan TUSKON o dönemde 'Türk işadamlarına Afrika'da yardımcı oluyor' algısını oluşturmuştu. Ancak bölgede uzun yıllardır bulunan ve iş konseyi başkanlığı yapan işadamları tam tersini söylüyor.
MÜDÜRE GİTMEDEN İŞ YOK
Afrika iş konseyi başkanlarının yorumu şu şekilde: "Bize Afrika'da yardım filan etmiyorlardı. Tam tersine yolumuza taş koyuyorlardı. Bizim alacağımız işleri kendi firmalarına veriyorlardı. Hatta iş bilmeyen adamlarına şirket kurdurup ihalelere giriyorlardı. Şimdi artık eskisi kadar güçlü değiller. Özellikle 17-25 Aralık'tan sonra. Artık Afrika'da Türk işadamlarının önü açıldı diyebiliriz. Okul müdürleri ticari ataşe gibi çalışıyordu. Bir pazara girecekseniz 'Önce okula uğrayın müdürle görüşün' derlerdi bize. Okullar da ticarethane gibi çalışıyordu. Birçok üst düzey siyasi ve bürokratın çocukları da bu okullarda okuduğu için bağlantıları vardı." Bölgede faaliyet gösteren başkanların neredeyse tamamı TUSKON'un kendilerini ve FETÖ'ye bağlı olmayan işadamlarını iş dünyası gezilerine bile almadıklarını belirtti. Fiyat konusunda Afrika'yı da sömüren bir yapı olduğunun altını çizen işadamları FETÖ'nün kurduğu sistemi şu şekilde anlattı: "Bir mal satmak için o yapıya üye olmanız lazım. Çünkü bir tekel oluşturmuşlar. Bu tekelle de fiyatları istedikleri gibi belirliyorlar. Şu anda iş yaptığımız bazı Afrikalı işadamları bize 'Bu malın fiyatı bu kadar düşük müydü?' diye soruyor. O bölgedeki insanları da sömürdüler."
SERBEST BÖLGELER KURULARAK FETÖ İLE MÜCADELE EDİLECEK
FETÖ'nün Sahraaltı Afrika'da 5 milyar dolarlık bir ticaret hacmi olduğu tahmin ediliyor. Bu rakam son yıllarda düşse de hâlâ hatırı sayılır bir yapı var. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) organizasyonu ile Afrika'da serbest bölgeler ve küçük sanayi siteleri kurulacak. DEİK öncülüğündeki proje kapsamında öncelikle büyük lojistik merkezler kurulması planlanıyor. Ardından bu büyük merkezlerin çevre ülkelerinde küçükleri kurulacak. Kaynak ise Türk Eximbank'tan sağlanacak. Afrika'da iki tür yapılanma bulunduğunu belirten işadamları buna göre mücadele edileceğini belirtiyor. Bazı ülkelerde büyükelçilik ve ticari ataşeler oldukça fazla yol katetmiş. Ancak Türkiye'nin radarında olmayan ülkelerde serbestçe hareket ediliyor. Bu hareket kabiliyetini yok etmek için büyükelçilik, THY direkt uçuşu ve Ekonomi Bakanlığına bağlı bir organizasyonu şart.