İstanbul tekstil dünyasının kalbinin attığı Osmanbey piyasasında Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) yakınlığıyla bilinen Mustafa Dalğın, iki şirketine 'jet iflas erteleme' kararı aldırarak büyük bir mal kaçırma operasyonuna imza attı. Olağanüstü Hal ile iflas erteleme kararı yasaklanmadan iki gün önce İstanbul Anadolu 1. Asliye Ticaret Mahkemesi'nde alelacele dava görüldü. Dalğın'ın şirketleri için iki günde iflas erteleme kararı çıkarıldı.
İKİ GÜNDE KARAR ÇIKTI
Mustafa Dalğın'ın ailesiyle ortak olduğu Vega Tekstil Sanayi ve Dış Ticaret ile Vera Denizcilik İthalat Şirketleri'ne iflas erteleme kararı aldırmak için İstanbul Anadolu 1. Asliye Ticaret Mahkemesi'ne başvurdu. Davanın duruşması 29 Temmuz Cuma günü yapıldı. O arada bir süredir birçok şirketin suiistimal için kullandığı iflas ertelemenin OHAL süresince yasaklanmasına karar verildi. 31 Temmuz'da çıkan Kanun Hükmünde Kararname ile iflas ertelemeler yasaklandı. İstanbul Anadolu 1. Asliye Ticaret Mahkemesi'nde Vega Tekstil ve Vera Denizcilik'in iflas ertelemesine ilişkin davada duruşmadan iki gün sonra (2 Ağustos Salı) şirketlerin iflas erteleme talebi mahkeme tarafından kabul edildi. İki şirkete iki kişilik kayyum heyeti atandı.
TAKİP YAPILAMAYACAK
Mahkemenin jet hızıyla aldığı iflas erteleme kararı nedeniyle, iki şirket hakkında alacaklılar hiçbir takip yapamayacak. Şirketlere ait menkul ve gayrimenkuller, bankadaki hesaplar, üçüncü şahıslardaki hak ve alacaklarına ihtiyati haciz getirilemeyecek. Böylece Vega Tekstil ve Vera Denizcilik'in mal kaçırmasına da zemin hazırlandı. Çünkü iflas erteleme kararı çıkaran şirketler hiçbir alacaklısına para ödemiyor. İflas erteleme kararı sonrasında şirketi kurtarmaya değil içini boşaltmaya yönelik süreç başlıyor.
HSYK SORUŞTURMA BAŞLATTI
İstanbul Anadolu 1. Asliye Ticaret Mahkemesi'nde alelacele karar verilen dava Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun da dikkatini çekti. HSYK'nın hakim ve iki üye hakkında soruşturma başlatacağı öğrenildi.
30 MİLYONLUK ŞİRKET
Vega Tekstil, iflas erteleme kararı için mahkemeye sunduğu gerekçede, çevre ülkelerdeki sıkıntılar nedeniyle 2014'ten bu yana işlerin kötü gittiğini belirtti. Ancak Ticaret Sicil Kayıtları'na göre 5 Ocak 2016 tarihinde şirket sermaye artırımına dahi gitmiş durumda. Şirket yılın başında 20 milyon 700 bin TL olan sermayesini 30 milyon TL'ye çıkarmıştı. Bu da şirketin iflas erteleme kararı aldırırken bilançolarında oynadığına dair şüpheleri akla getirdi. Son dönemde şirketlerin birçoğu bilançolarını borca batık hale getirebilmek için muhasebe kayıtları üzerinde gerçeği yansıtmayan borç alacak hesapları üretirerek, şirket iyi durumda olsa da iflas erteleme kararı çıkararak alacaklılarından kurtuluyor.