Dünyanın çok zor ve sıkıntılı bir dönemden geçtiğini anlatan Ağbal, Türkiye'nin bir yandan hain saldırılarla mücadele ettiğini, diğer taraftan ise vatandaşlara, sanayicilere, yatırımcılara verilen sözlerin, reformların yerine getirildiğini dile getirdi. Ağbal, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sonrası oluşan siyasi uzlaşma kültürü ve ortak çalışma anlayışının, memleketin birliği ve beraberliği için ortak hedefe kilitlenmenin çok güzel gelişmeler olduğunu kaydetti.
Bütçe performansının son 6 ay itibarıyla son derece güçlü olduğunu ifade eden Ağbal, "Hepimiz açısından gelinen noktada ekonomi ile ilgili ortamın belirgin hale gelmesi, öngörülebilirliğin artması son derece önemli. Son 1 yıldır ekonomide atılan adımlar sayesinde Türkiye'nin gelişmekte olan ülkelerden olumlu ayrıştığını göstergeler ortaya koyuyor." diye konuştu.
DAMGA VERGİSİNDE DÜZENLEME
Ağbal, damga vergisi ve harçlar açısından önemli düzenlemeler yaptıklarını hatırlatarak, şöyle konuştu:
"Damga vergisinde yapacaklarımız bitmedi. Hayatın içinde karşılaştığımız, kayıt dışılığa iten, girişimcilik üzerinde maliyet oluşturan, adeta işi yapılamaz hale getiren damga vergisi uygulamalarını bir bir kaldırmamız lazım. Burada çok seçici olarak selektif bir yaklaşım ile birçok damga vergisi düzenlemesini hayata geçirdik ama buna devam etmeye ihtiyacımız var."
"ENGELLERİ KALDIRMAMIZ LAZIM"
Ağbal, ekonominin istihdam tarafının iyi gittiğini dile getirerek, işsizlik oranlarının belli bir noktada devam ettiğini, ancak iş gücüne katılım oranının arttığını, özellikle de kadınların iş gücüne katılım oranındaki artışın gelecek için çok önemli olduğunu söyledi.
Kadın istihdamının daha da artırılması gerektiğinin altını çizen Ağbal, kadınların toplam iş gücüne katılım oranını yüzde 60-70'e çekmek gerektiğini belirtti.
Ağbal, kreş açan işletmelere 5 yıl süreyle vergi teşviki getirdiklerini hatırlatarak, "Başka şeyler de yapmamız lazım. Kadın istihdamının önünde engel oluşturan gerek idari düzenlemeler gerekse diğer faktörleri ortadan kaldırmamız lazım. Devlet olarak elimizi taşın altına sokmamız lazım. Bu anlamda işveren daha fazla kadın istihdamı için ne teşvik istiyorsa onun için mutlaka harekete geçmemiz lazım." ifadelerini kullandı.
'1 GÜN DAHİ GECİKTİRİLMEMELİ'
Ağbal, devletin vergi iade alacağı olan vatandaşın borcunu 1 gün dahi geciktirmemesi gerektiğinin altını çizerek, "Ödemediğim her kuruş vergi iadesi, vatandaştan kullandığım faizsiz kredidir. Neden vatandaş bana faizsiz kredi versin? Güzel çalışmalar yapıyoruz, daha da yapmamız lazım. O konuda ben sizden destek bekliyorum. Bizim açıklarımızı, eksiklerimizi söyleyin. Bir gün dahi iadenizi gereksiz bekletmek benim hakkım değil. Bürokratlarımın da buna hakkı yok." şeklinde konuştu.
Petrol türevlerinde ÖTV iadesini çalışacaklarını dile getiren Ağbal, "Özellikle ihracata dönük sektörlerde ÖTV nedeniyle maliyetleri yukarıya çekmeyelim ama kontrollü olması lazım. Farklı noktalarda meşhur '10 numaralı yağ' meselesi var. O tür kazalara da gelmeyelim." dedi.
Ağbal, yapım işlerindeki şartnamelerde özellikle yerli girdi kullanma konusunda siyaseten ve hükümet olarak çok istekli olduklarını ifade ederek, o noktada bürokratik anlamda birtakım sıkıntılar olduğunu söyledi.
Devlet Malzeme Ofisinin (DMO) yerli üretimin teşviki, büyümesi için ciddi bir itici güç olabileceğini ifade eden Ağbal, "Yerli üretim ve yerli tedarik konusunu DMO üzerinden nasıl yapabiliriz diye çalışıyoruz. KOSGEB ile iş birliği programlarımız var." ifadelerini kullandı.