Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden geçiş ücretlerinin KDV dahil otomobiller için 9.9, kamyonlar için de 21.29 lira olacağını bildirdi. Köprünün geçiş ücretinin dolar bazlı belirlenmesinin uluslararası proje olmasından kaynaklandığını anlatan Bakan Arslan, sözleşmede "1 Ocak tarihindeki dolar kuru esas alınır, TL'ye çevrilir ve bu bir yıl boyunca geçerli olur" ibaresinin bulunduğunu söyledi. Sözleşmede 3 dolar artı KDV ve yıllara bağlı değişim bulunduğunu belirten Arslan, "Türkiye Cumhuriyeti, TL'ye değer kazandırmaya çalışırken dolar bazlı iş yapmamız mümkün değil. Hesaplama dolar bazlıdır. 1 Ocak'ta ise dolar kuruna bağlı yeniden TL bazında bir rakam belirlenecek ve bir yıl boyunca o geçerli olacak" dedi.
NAKİTLE GEÇİŞ DE OLACAK
Bakan Arslan, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde OGS ve HGS'nin yanı sıra nakit parayla da geçiş olacağını sonraki süreçte bunun kaldırılacağını bildirdi. Avrupa Yakası'nda serbest geçiş sisteminin olacağını belirten Arslan, gelecekte bu sistemin yaygınlaştırılacağını ifade etti. Bakan Arslan, 26 Ağustos'ta hizmete girecek olan köprüyle İstanbul'un ağır vasıtalardan kaynaklı trafik yükünün şehir merkezinden çıkarılacağını söyledi. Otoyol çalışmalarıyla ilgili de bilgi veren Arslan, şunları anlattı: "Kuzey Marmara otobanının her iki yakadaki yollarının Yapİşlet- Devret modeliyle yapımı için yer teslimlerini yaptık. 2019'da bitecek. Böylece Akyazı'dan otoyola girip Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü kullanarak Kınalı'dan çıkacağız."
DEMİRYOLU BAĞLANTILI
Bakan Arslan, demiryolu yük hareketini Türkiye üzerinden daha geliştirebilmek için Yavuz Sultan Selim Köprüsü demiryolu bağlantısının olacağını anlattı. Arslan, "Akyazı'dan bir hat Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinden geçecek. Havalimanı bağlantısıyla devam ederek Halkalı'dan Kapıkule'ye giden hatla bağlanacak" şeklinde konuştu.
GAR OLARAK KALACAK
Bakan
Arslan, Haydarpaşa'nın YHT'lerle tren garı olarak hizmet veremeye devam edeceğini söyledi. Arslan, "YHT ile İstanbul'a erişip, daha sonra Avrupa Yakası'na geçmeyi öngörüyoruz. Özellikle Ayrılıkçeşme ve Üsküdar'dan denizin altından Avrupa'ya geçeceğiz" dedi. FETÖ darbe girişiminin ardından projelerde herhangi bir aksama olmadığını belirten Arslan, "Bütün büyük projelerimizi takvime uygun, hatta daha da erken bitirme gayretindeyiz" diye konuştu.