Türkiye, Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyelerinin finansal akışına küresel düzeyde de operasyon için harekete geçti. İlk etapta OECD bünyesindeki Mali Eylem Görev Gücü (FATF) kapsamındaki 34 ülkeye FETÖ'nün nasıl bir yapı olduğu anlatılarak, örgüt üyelerinin mal varlıkları ve para akışının dondurulması talep edildi. ABD, Almanya, Çin'in yanı sıra Avrupa Komisyonu ve Körfez İşbirliği Örgütü'nün de üye olduğu FATF'a yapılan resmi talep "Kara para aklama ve terörün finansmanına yönelik" gerekçeye dayandırıldı. Türkiye, FATF üyesi ülkelerin mali istihbarat birimleri ile birlikte hareket ederek yaklaşık 150 milyar dolar mali büyüklüğü olduğu tahmin edilen FETÖ'nün finans ayağını tamamen çökertmeyi hedefliyor. Üye ülkelerden terör örgütü üyelerinin mal varlıklarının dondurulması konusunda da mütekabiliyet esasının işletilmesi istendi.
GİZLİ HESAPLARIN İZİ SÜRÜLÜYOR
Kara para akladıkları tespit edilen şirketlere ilişkin olarak ilgili bankalara da yazı gönderildi. Bu kişilere ait tüm banka hesaplarının dondurulması isteniyor. Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı'nda kurulan komisyon FETÖ'ye destek veren şirketlerin mal varlıkları, banka hesaplarının envanteriyle beraber global bağlantıları da ortaya çıkarıyor. MASAK tarafından yapılan incelemeler örgüte destek veren şirketlerin yabancılarla işbirliği yaparak ortaklık yapısında değişikliğe gittiğini de ortaya koydu. Şaibeli ortaklık yapıları, mali haritaları, yurtdışı vakıf, dernek, örgüt birimlerine para aktarmada rol oynayan işadamlarına ilişkin bilgiler de ilgili ülkelerin mali istihbarat birimleri ile paylaşılıyor.
400 ŞİRKET HESABINA BLOKE
Denetimlerin
ardından örgütle
bağlantılı olan
şirket ve kişilerin
hesapları bloke
ediliyor. Şirketlerin
kasasındaki
döviz, çek nakde
dönüştürülerek
banka hesabına
yatırılıyor. Sadece
darbe girişimi
sonrası değil
17-25 Aralık
operasyonlarının
ardından başka
isimlere devredilen
konut, arsa gibi
varlıklar da devlete
devrediliyor.
Terör örgütü
üyelerinin
yakın akraba ve
komşuları üzerine
hesap açtıkları
da belirlendi.
MASAK, para
kaçırmaya yönelik
teşebbüsten
işlem başlattı.
Edinilen bilgiye
göre 15 Temmuz
sonrası yaklaşık
400 şirkete ilişkin
banka hesaplarına
tedbir konuldu.
Olağanüstü Hal
kapsamında
kapatılan kurum,
kuruluşların
bankalar ve
diğer finans
kuruluşlarındaki
tüm hesapları da
bloke edildi.
HESAPLAR BLOKE EDİLİYOR
FETÖ'nün 15 Temmuz'daki hain darbe girişiminden sonra bankalar da dikkat çeken şüpheli işlemleri durdurma yetkisini kullanıyor. Böyle bir durumla karşılaştıklarında bankalar konuyu anında MASAK'a bildiriyor. Şirket ve gayrimenkullerini satıp yurtdışına kaçırmaya çalışan, muvazaalı şekilde devir ve satış yapan örgüt üyelerinin banka hesapları bloke ediliyor.
GSM OPERAT ÖRLERİ DE VAR
Gerçek ve tüzel kişiler bankalara doğrudan bağış yapabilecekleri gibi Turkcell, Vodafone ve Türk Telekom'da da 1507 kısa SMS numarasına "15 Temmuz" yazarak 5 TL bağışta bulunabiliyor.
BAĞIŞLAR VERGİDEN MUAF
KPMG Türkiye Vergi Bölümü Şirket Ortağı Timur Çakmak, bağış yapan ve kurumlar vergisi ile gelir vergisi mükellefi olup beyanname vermek zorunluluğu bulunanların matrahlarından indirim yapılabileceğini belirtti.