Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 26 Ağustos'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın katılımıyla hizmete açılacak Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün geçiş ücretini açıkladı. SABAH'a konuşan Arslan, "İstanbulluların heyecanla beklediği iki yakayı birbirine üçüncü kez bağlayacak Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde geçiş ücreti otomobiller için 3 dolar+KDV olacak" dedi. Dünyanın en geniş köprüsü unvanını alan Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün yüksek mühendislik tasarımıyla teknoloji yoğun inşa edildiğinin altını çizen Arslan, köprünün tabliye genişliği, raylı sistem geçişi ve kule yüksekliğiyle de dünyada tek olduğunu ifade etti.
DÜNYANIN İLKLERİ
2 hat raylı geçiş sistemi, 8 şerit araç yolu olacak köprünün üzerinden demiryolu geçeceğini hatırlatan Arslan, şöyle konuştu: "59 metre tabliye genişliğiyle dünyanın ilk köprüsü olacak. Kule yüksekliği 322 metre olan köprü, bu konuda da bir rekor kırıyor. Açıklığı bin 408 metre olmak üzere toplam boyu 2 bin 164 metre. Bu özelliğiyle de 'üzerinde raylı sistem bulunan dünyanın en uzun asma köprüsü' unvanına sahip olacak. Yani İstanbul'un yeni siluetini şekillendirecek bir projedir."
YOLLAR BAĞLANACAK
Yatırım maliyeti 3 milyar dolar olan 148 kilometre uzunluğundaki Odayeri- Paşaköy kesiminde yer alan köprüde 2 şeritli demiryolu olduğunu anımsatan Arslan, "Projenin son aşamasında demiryolu hattının hizmete sokularak hem Atatürk Havalimanı'na, hem Sabiha Gökçen Havalimanı'na, hem de yapımı devam eden yeni havalimanına entegre edilecek. Kısacası Yavuz Sultan Selim Köprüsü İstanbul'u hem kara, hem demir hem de havayolu olarak birbirine bağlayacak" dedi.
DARBEYE İNAT
Ulaştırma Bakanı Arslan, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün söz verildiği gibi 26 Ağustos'ta açılmasının, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin Türkiye'nin hedeflerine yönelik adımlarını engellemeyeceğinin en büyük kanıtlarından biri olduğunu söyledi. Arslan, "Türkiye başta ulaştırma olmak üzere her alanda projelerini gerçeğe dönüştürmeye devam edecektir. Hiçbir örgüt bu büyük milletin önünde duramaz" diye konuştu.
1.8 MİLYARLIK KAYIP BİTECEK
Yavuz
Sultan Selim Köprüsü'nün konumuyla büyük bir öneme sahip olduğuna işaret eden Arslan, kent içine girmemesi gereken ağır taşıtların İstanbul trafiğini her geçen gün daha da çekilmez hale getirdiğini belirtti. Bu araçları İstanbul trafiğinden alacak bu köprünün, İstanbul trafiğini önemli ölçüde rahatlatacağına işaret eden Arslan, "Ayrıca şimdiden kapasitesinin 2 kat üzerinde trafiğe maruz kalmakta olan mevcut iki boğaz köprüsünün de yükünü çekecek. Köprüden geçecek olan demiryolu sayesinde de bu proje tamamlandığında Edirne'den İzmit'e kadar kesintisiz demiryolu taşımacılığı yapılabilecek" diye konuştu. Köprünün hizmete girmesi ile zararlı egzoz gazı salınımının da önemli oranda azalacağını vurgulayan Arslan, köprüyle birlikte yılda yaklaşık 1 milyar 450 milyon doları enerji, 335 milyon doları işgücü kaybı olmak üzere 1 milyar 785 milyon dolarlık ekonomik kaybın da önüne geçileceğini açıkladı.
BAĞLANTI YOLLARI 2018'DE
Arslan , Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü de içeren Kuzey Marmara Otoyolu Projesi'nin devamı olan 169 kilometre uzunluğundaki Kurtköy- Akyazı ve 88 kilometre uzunluğundaki Kınalı-Odayeri kesimlerinde ise çalışmaların başladığını belirtti. Arslan, 2018 sonunda tamamlanması hedeflenen toplam 257 kilometre uzunluğundaki otoyollar ile Kuzey Marmara Otoyolu'nun tamamının hizmete açılacağını bildirdi. Arslan, İstanbulluların heyecanla beklediği köprü iki yakayı birbirine üçüncü kez bağlayacak.
KEÇİÖREN METROSU'NU İNCELEDİ
Ulaştırma
Bakanı Ahmet Arslan, sene sonunda "Keçiören Metrosu" diye de adlandırılan hattın hizmete sunulmuş olacağını bildirdi. Arslan, AKM ile Keçiören arasında yapımı devam eden 9.2 kilometre uzunluğundaki, 9 istasyonu içeren Keçiören Metrosu projesinin araçlar dahil toplam yatırım bedelinin 1 milyar lira olduğunu belirtti. Arslan, projenin tek yönde saatte 50 bin, günlük olarak ise yaklaşık 800 bin yolcuya hizmet edeceğini ve 1-1.5 saat süren yolculuğu 16 dakikaya indireceğini kaydetti.