Başbakan Binali Yıldırım, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin ekonomiye etkisinin sınırlı kaldığını belirterek, "Ekonomide mutlaka bir hasar oluşturdu. Bunu yok sayamayız. Rusya ile uçak krizi yaşadığımız zaman, ekonomik göstergelerimizde ne kadar oynama olduysa burada da o kadar oldu. Ama o kadar güçlü ekonomimiz var ki, ufak kıpırdanmalarla, sıyrıklarla tabiri caizse bu darbeyi geçiştirdik" diye konuştu. Bir ülkede darbe olduğunda normal şartlarda insanların paralarını çekmeleri gerektiğini söyleyen Yıldırım, "Türkiye'de ne oldu? Millet, elindeki dövizi götürdü bankaya yatırdı. Üç günde, 8 milyar dolar döviz bozduruldu. ATM'lerde ve bankalarda, panik olmadı, herkes dükkanını açtı, ticaretini yapıyor" dedi.
YATIRIMCILAR ENDİŞE ETMESİN
Bloomberg News'te soruları yanıtlayan Yıldırım, yatırımcılara "Hiç endişe etmeyin" mesajı verirken, "Küresel yatırımcılar gelip, Türkiye'ye yatırım yapmaya devam edebilirler" dedi. Türkiye'nin küresel krizde hâlâ güvenli liman olduğunu belirten Yıldırım, "Hayat artık normale döndü. Yatırımcının önüne adeta turkuaz halı seriyoruz" mesajı verdi.
GÜVEN DEVAM EDİYOR
Odeabank'ın 1 milyar liralık sermaye artırım talebine dikkat çeken Başbakan, "Türk özel sektörü, dünyanın her tarafından kredi alabiliyor. Darbeden sonra iki firmamız borçlandı. 200 milyon TL'lik bir tahvil ihracatı yaptılar. Bunun yüzde 40'ını yabancılar aldı. Daha önceki tahvil ihracatında bu firmanın, vade 3 yıldı, şimdi 4 yıl geldi. Niye? Çünkü 200 milyona 500 milyon talep geldi. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'ndan daha yeni 50 milyon euroluk bir kredi temin etti. Yani Türk ekonomisine olan güven devam ediyor" dedi.
S&P FIRSATÇILIK YAPTI
Türkiye'nin kredi notunu düşüren Standard&Poor's'u (S&P) da eleştiren Yıldırım, şunları vurguladı: "Bence çok etik davranmadılar. Fırsatçılık yaptılar. İdeolojik veya siyasi bir karar." Yıldırım, ekonomik göstergelerin Avrupa'dan daha iyi olduğunu da söyledi.
ÜÇÜNCÜ KÖPRÜ 26 AĞUSTOS'TA AÇILIYOR
Büyümenin
iyi gittiğini, cari açığın azaldığını, bütçenin fazla verdiğini, yatırımlarda hiçbir kısıntının bulunmadığını anlatan Yıldırım, büyük projelerin teker teker devreye girdiğine değindi. Yıldırım, son bir yılda, 1 milyon 100 bin insana iş bulduklarını, 2009 krizinden bu yana da iş bulanların sayısının 7 milyonu geçtiğini anlattı. Başbakan Yıldırım, 30 Haziran'da Osmangazi Köprüsü'nü açtıklarını, 26 Ağustos'ta 3. Boğaz Köprüsü'nü hizmete alacaklarını bildirdi. Dünyanın en büyük havaalanının ilk etabını 2018'in başında, boğazı denizin altından geçen Avrasya Tüneli'ni 20 Aralık'ta hizmete alacaklarını vurgulayan Yıldırım, 2016'da da dünyanın en uzun köprüsü Çanakkale Köprüsü'nün temelini atacaklarını söyledi.