Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/ PDY) finans üssü olan ve yönetimi geçen yıl Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) geçen Asya Katılım Bankası'nın (Bank Asya), dün yapılan satış ihalesine teklif gelmedi. TMSF tarafından yapılan açıklamada, Bank Asya'nın satış ihalesine ilişkin olarak şartname alan 3 katılımcıdan 2'sinin ön yeterlilik için gereken şartları taşımaması ve/veya şartları taşıdığına yönelik belgeleri ibraz edememesi nedeniyle ihale süreci dışında kaldıkları belirtildi. Açıklamada, ön yeterliliği geçen üçüncü katılımcının ise herhangi bir teklif sunmayarak ihaleden çekildiği kaydedildi.
SATIŞ BAŞARISIZ OLDU
Asya Katılım Bankası'nın satış ihalesine ilişkin sürecin olumlu bir şekilde neticelendirilmesinin mümkün olmadığına işaret edilen açıklamada, "Durum, Satış Komisyonu'nca tutanakla tespit edilmiş ve konunun Fon Kurulu'na arz edilmesine karar verilmiştir. Fon Kurulu'nca verilecek karara göre işlem tesis edilecektir" denildi. Gerek ekonomi yönetemi gerekse TMSF ve BDDK yetkilileri, daha önce yaptıkları açıklamalarda, satışın yapılamaması durumunda bankanın tasfiye sürecinin başlayacağını dile getirilmişti.
BORSADA İŞLEM SIRASI KAPATILDI
Sermayesi 900 milyon TL olan bankanın hisselerinin yüzde 40'ını oluşturan 360 milyon adet A Grubu imtiyazlı hisseler, muhammen bedeli 0.70 kuruş olmak üzere satışa çıkarıldı. Satış ilanı 24 Mayıs 2016'da Resmi Gazete'de yayınlanan Bank Asya'da ihale için ön yeterlilik süresi 10 Haziran'dan önce 17 Haziran'a daha sonra 13 Temmuz'a uzatılmıştı. Bank Asya'nın satış ihalesinin yapıldığı dün, Borsada İstanbul'daki işlem sırası da kapatıldı. TMSF'ye geçtikten sonra, gerçek mali durumu ortaya çıkan Bank Asya'nın, cemaatin kontrolünde olduğu dönemde batık kredilerini gizlediği ortaya çıktı. Bankanın 2013 yılının eylül ayında yüzde 3.9 olan batık kredi oranı, geçen yılın aynı döneminde yüzde 33.4 ile sektör ortalamasının 10 katına ulaştı. Batık kredi miktarı 2.2 milyar TL'ye çıkarken, kredi hacmi 6.5 milyar TL oldu. Bankanın öz kaynakları da sümenaltı edilen batıkların gün yüzüne çıkmasının ardından 1.2 milyar liraya geriledi.
BATIKLAR TMSF İLE ORTAYA ÇIKTI
Tasarruf Mevduatı Sigorta
Fonu'na geçtikten
sonra, gerçek mali
durumu ortaya
çıkan Bank Asya'nın,
cemaatin kontrolünde
olduğu dönemde batık
kredilerini gizlediği
ortaya çıktı. Bankanın
Eylül 2013'te yüzde
3.9 olan batık kredi
oranı, geçen yılın
aynı döneminde
yüzde 33.4 ile sektör
ortalamasının 10
katına ulaştı. Batık
kredi miktarı 2.2
milyar TL'ye çıkarken,
kredi hacmi 6.5 milyar
TL oldu. Bankanın
öz kaynakları da
sümenaltı edilen
batıkların gün yüzüne
çıkmasının ardından
2.6 milyar liradan
1.2 milyar liraya
geriledi. Kredilere
ayrılan karşılıkların
belirginleşmesi sonucu
bankanın birikmiş
zararı 1.6 milyar liraya
ulaştı.
VATANDAŞ PARASINI ÇEKTİ
Sandıkta püskürtülen 17-25 Aralık darbe girişimlerinin mimarı olan FETÖ'nün finans merkezi olan Bank Asya, Fetullah Gülen'in gerçek yüzünün ortaya çıkmasının ardından hızla küçüldü. Özellikle dini duyguları istismar edilen vatandaşların paralarını çekmesi, bankanın bilançosunun yüzde 70'e yakın daralmasını sağladı. Bankanın mevduat hacmi 19.5 milyar liradan 5.7 milyar liraya indi.
Bank Asya'nın satış süreci
4 Şubat 2015
TMSF bankanın yönetim kurulu ve genel müdürünü değiştirdi.
29 Mayıs 2015
Yönetim ve denetim TMSF'ye devredildi.
1 Mart 2016
9 aylık çözümlenme süresi 3 ay uzatıldı.
24 Mayıs 2016
Satış ilanı Resmi Gazete'de yayımlandı.
11 Haziran 2016
İhale için ön yeterlilik süresi 17 Haziran 2016'ya uzatıldı.
23 Haziran 2016
Ön yeterlilik süresi 13 Temmuz 2016'ya ihale 15 Temmuz 2016'ya uzatıldı.