Başbakan Binali Yıldırım, Ramazan Bayramı arifesinde yatırımcıdan esnafa, çiftçiden emekliye kadar geniş bir kesimlerin yüzünü güldüren ekonomi paketini açıkladı. İş dünyasında sevinçle karşılanan "tevşik ve destek" paketinin ayrıntıları şöyle:
ARAÇ ÖTV'SİZ YENİLENECEK: Aracını yenileyenden ÖTV alınmayacak. Düzenlemeden taksi, şehir içi toplu taşıma yapan dolmuş, minibüs, belediye ve halk otobüsü ile K1, K2 ve K3 belgesi olan kamyoncular yararlanacak.
BAĞ-KUR'LUYA MÜJDE: Bağ- Kur'lular da diğer sigortalılar gibi primlerini zamanında öderse 5 puan indirim yapılacak.
EMLAK VERGİSİ YOK: Yatırım teşvik belgesi kapsamındaki binalardan 5 yıl, arazilerden de teşvik süresi boyunca emlak vergisi alınmayacak.
ESNAFA YAPILANDIRMA: Geçmişe dönük borcu bulunan 110 bin esnafın 400 milyonluk gecikme faizi karşılandı. Kalan para da yapılandırılarak taksitlendirilip ödenecek.
TEK BAKANLIK: Bütün bakanlıklar yetkilerini Gümrük Bakanlığı'na devredecek. Vatandaş gümrük ve ticeretle ilgili işlemlerini buradan halledebilecek.
KREDİYE KOLAY ERİŞİM: Yatırım ve ihracat kredilerine erişim kolaylaşıyor. Kalkınma Bankası işler hale getirilecek. Eximbank'ın kredi verme şartları kolaylaştırılacak. Teminat açığı olursa Kredi Garanti Fonu devreye girecek.
DÜNYA DEVLERİNE FIRSAT: Türkiye'yi bölgesel üs yapmak için yatırım yapan yabancı firmalar kurumlar vergisinden muaf olacak.
PARA KOLAY GETİRİLECEK: Yurt dışındaki varlığını getirmek isteyene kolaylık sağlanacak. Kara para veya terör kaynaklı olmaması şartı aranacak.
TURKUAZ KART: Yabancılara ayrıcalık getiren Turkuaz Kart Sistemi, ihracatçıları da kapsayacak.
ŞEHİT AİLELERİ: Her şehidin bir yakını araç aldığında ÖTV ödemeyecek. Yılda 2 olan sınır kaldırılacak, şehit haberi geldiği andan itibaren bir yakını devlete yerleştirilecek.
TAŞINABİLİRLER DE TEMİNAT: Kredi kullanımında gayrimenkulün yanı sıra menkul değerler, taşınabilirler de teminat gösterilebilecek.
KARŞILIKSIZ ÇEKE AĞIR CEZA: Karşılıksız çek verene para cezası verilecek. Tekrar ederse ve alışkanlık haline gelirse bu defa hürriyeti kısıtlayıcı ceza da arkasından gelecek.
KALICI TEŞVİK: Yatırım teşvik sistemi yenilenerek, bazı süreli teşvikler kalıcı hale getirilecek. Başta Doğu ve Güneydoğu olmak üzere bu teşvikler, sektörel teşvikleri de içerecek. Bölgesel teşviklerle 600 bin istihdam oluşturuldu. Proje bazlı teşvik sistemi de geliyor.
2 PARÇA DESTEK: Tarımsal teşvikler yıl içerisinde iki farklı zamanda verilecek. Ayda bir destek alan çiftçi teşvikini 2 parça halinde almış olacak.
GURBETÇİYE KOLAYLIK: Yurt dışında emekli olan gurbetçiler, Türkiye'de 6 aydan az kalırsa, yurt dışındaki araçlarını getiremiyordu. Hükümet, buradaki sınırlamayı yeniden düzenleyecek.
GÖMÜ MÜ BULDUNUZ DİYE SORUYORLAR
Başbakan Yıldırım, "Burada bir şey veriyorsunuz, 'gömü mü buldunuz' diye soruyorlar" diyerek, "Bu verilenler 3 milyar fazlasıyla geri gelecek. Üretim, iş alanı ve döviz geliri olacak. Bunlar misli misline gelir getiren tedbirlerdir" dedi.
KAMUDA TASARRUF DÖNEMİ BAŞLIYOR
Çalışanların ücreti ve yatımlar hariç kamuda tasarruf seferberliği başlatıldı. Bakanlar kapsamlı bir program hazırlayarak yılsonuna kadar verilen hedeflerin gerçekleşmesini sağlayacak.
İŞ SAĞLIĞI KANUNU 1 YIL ERTELENDİ
İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'nın bazı hükümlerinin yürürlük süresi 1 yıl ötelenecek. Geri adım atılmayacak.
DOLULUK YÜZDE 90'IN ÜZERİNE ÇIKTI
Yıldırım,
otellerin doluluk oranının yüzde 90'ların üzerine çıktığını söyleyerek, "Bu kısa vadeli bir şey ancak bunun 2017'de kalıcı hale gelmesi için tedbirlerimizi almaya devam ediyoruz" dedi.
ALIMA DEĞİL SATIMA ÖNCELİK
Artık dışarıdan ürün alımının yerine daha çok yurtdışına satış yapmaya çalışılacak. Alınacak ürünler yurtiçinden alınabiliyorsa, yurtiçinden alınacak.
YERLİ İMALATÇIYA 300 BİN LİRA DESTEK
KOSGEB, yerli makine imalatçısını desteklemek için yerli makine alımında 300 bin liraya kadar faizsiz kredi verecek. KOBİ'lerin yerli makine ve teçhizat alımında anlaşmalı bankalardan kullanacakları kredilerin faizini de KOSGEB karşılayacak.
MASRAFLARI KOSGEB ÖDEYECEK
KOSGEB'e geri ödemeli desteklerin, teminat ve kefaletinin masrafları, faizleri yüzde 100 karşılanacak. Kredi Garanti Fonu 7 bankayla yapılan anlaşma sonucu KOSGEB'den geri ödemeli destek kullanmak isteyen küçük işletmelerin ihtiyaç duyduğu teminatların masraflarını KOSGEB karşılayacak. Doğu ve Güneydoğu'da terör ve doğal afetlerden etkilenen KOBİ'lere 100 bin lira destek verilecek.