E-DEVLET UYGULAMASINA EKLENEN YENİ HİZMETLER NELERDİR?
e-Devlet sistemine dahil olan uygulamalar arasında mezar yeri, vefat bilgisi, ücret tarifesi, beyan, tahakkuk ve tahsilat bilgileri sorgulamaları yer alıyor. e-Devlet uygulamasına www.turkiye.gov.tr üzerinden giriş sağlanıyor.
İBB tarafından sunulan mezarlık sorgulama sisteminin devreye girmesiyle beraber İstanbul'da yaşayan vatandaşlar, e-Devlet sistemiyle ölen yakınlarının kabirlerinin bilgisine erişebiliyor.
Sisteme dahil edilen genel hizmetler kısmında; "Mezar Yeri Sorgulama, Ücret Tarifesi Sorgulama, Vefat Bilgisi Sorgulama", kişiye özgü hizmetler bölümünde ise; "Beyan Bilgileri Sorgulama, Tahakkuk Bilgileri Sorgulama, Tahsilat Bilgileri Sorgulama" bulunuyor.
E-DEVLET SİSTEMİNE NASIL GİRİŞ YAPILIR?
e-Devlet sistemine giriş yapabilmek için şu adımlar takip edilmelidir: İlk olarakwww.turkiye.gov.tr adresine giriş yapılmalıdır. Daha sonra açılacak menünün solkısmında bulunan e-Hizmetler sekmesine tıklanmalıdır. Bu işlemi tamamladıktan sonra açılacak olan menünün yine sol bölümünde bulunan harflerden hangi kurumda işlem yapılacaksa o kurumun ilk harfini seçilmelidir. Örneğin işlem Emniyet Genel Müdürlüğü ile ilgili ise E harfinin tıklanması gerekiyor.
Bu işlemi de yerine getirdikten sonra işlem yapılacak kurumun başlığı altındaki kategorilerden uygun olan tıklanmalıdır. Kategori seçimini gerçekleştirdikten sonra açılacak menüde yer alan "kimliğimi şimdi doğrula" butonuna basılmalıdır. Bu butondan bastıktan sonra yeni açılan sayfaya TC kimlik numarası ve e-Devlet şifresi girilmelidir. Bu işlemler tamamlandıktan sonra sorgulama yapılmalıdır.
e-Devlet şifreniz yoksa www.turkiye.gov.tr sistemine giremezsiniz. Uygulamadan faydalanmak için size en yakın PTT şubesine e-Devlet şifresi için başvuruda bulunarak, e-Devlet şifresi edinebilirsiniz.
Kamu kurum ve kuruluşları bilgilerine kolayca erişim imkanı sağlayan e-Devlet sistemindeki online hizmetlerinden yararlanabilmek için e-Devlet şifresi haricinde; 'mobil imza ile giriş', 'elektronik imza ile giriş' ve 'T.C. kimlik kartı ile giriş' yöntemlerinden birisini kullanarak sisteme giriş yapabilirsiniz.
E Devlet üzerinden verilen e-hizmetler nelerdir?
1- Adalet Bakanlığı
- Mahkeme Dava Dosyası Sorgulama
- Adli Sicil Kaydı Sorgulama ve Belge Doğrulama
2- Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı
- Gelir Testi Sonucu Sorgulama
- Sosyal Yardım Bilgileri Sorgulama
- Şehit Yakınları, Gazi ve Gazi Yakınları İstihdam Başvuru Sorgulama
3- Başbakanlık
- BİMER Yeni Başvuru
- BİMER Başvuru Sonucu Sorgulama
4- Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu
- Mobil/Sabit/İnternet/Kablo TV/Uydu İşletmecilerinden Borç ve Alacak Sorgulama
- Baz İstasyonları Ölçüm Bilgileri
- IMEI - Cep Telefonu Numarası Eşleştirme
- IMEI Kaydet
- IMEI Sorgulama
- Numara Taşıma Sorgulama
5- Doğal Afet Sigortaları Kurumu
- Poliçe Sorgulama
6- Emniyet Genel Müdürlüğü
- Araç Sorgulama
- Sürücü Belgesi Ceza Puanı Sorgulama
7- Milli Eğitim Bakanlığı
- MEB Sınav Sonuç Sorgulama
- MEB Sınav Yeri Sorgulama
8- Milli Savunma Bakanlığı
- Askerlik Durum Belgesi Sorgulama
- ASAL Bedelli Askerlik Başvurusu
- ASAL Celp Dönem Tercihi
9- PTT
- Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) Hesap Bilgileri Sorgulama
- Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) İhlali Geçiş Bilgileri Sorgulama
10- Sosyal Güvenlik Kurumu
- 4A Emekli Aylığı Kesintileri
- 4A Emekli Aylık Bilgisi
- 4A Emekli Ödeme Bilgileri
- 4B Borç Durumu
- 4B Emekli Aylığı Kesintileri
- 4B Aylık Bilgisi
- 4B Tescil Kaydı
- 4C Emekli Aylığı Kesintileri
- 4C Bir Aylık Maaş Tercihi
- 4C Tescil Kaydı
E-Devlet uygulamasından yararlanmak için haberimizin devamında yer alacak olan adımları sırası ile yerinize getirmeniz gerekemektedir. Bu adımları sırası ile yerine getirdikten sonra artık sizde sisteme giriş yapmış olur ve merak ettiğiniz konu hakkında bilgi sahibi olabilir gerekli duyduğunuz sorgulamaları yerine getirebilirsiniz.