Sosyal güvenlik sisteminde küçük ayrıntılar hem daha fazla maaş hem de çift aylık almanızı sağlayabilir. Bunlardan bir tanesi de ölüm aylığıyla ilgili. Emekli aylığı alan birisi eşi vefat edince SGK'dan dul aylığı da alabilir...
1800 gün prim şartı Sosyal güvenlik sisteminde ölüm riskine karşılık sağlanan bazı yardımlar var. Bunlardan en önemlisi ölüm aylığı. Halk arasında yetim veya dul aylığı olarak bilinen ölüm aylığmm alınması için bazı kriterler söz konusu. Ölüm aylığı alınabilmesi için ölen sigortalının en az 1800 gün priminin bulunması gerekir. Yani, en az 5 yıl prim ödenmiş bir sigortalının vefatı halinde, geride kalanlara ölüm aylığı bağlanabilir.
ÇALIŞSA DA ALABİLİR
5=1 Dul aylığı alabilmenin koşulları arasında çalışmamak veya SGK'dan (Sosyal Güvenlik Kurumu) gelir veya aylık almıyor olmak şartı yok. Bu yüzden, dul eş çalışsa da aylık alabilir. Ancak dul eşin çalışıp çalışmaması, alacağı aylığın miktarını değiştirir. Dul eş çalışıyorsa, ölüm aylığmm yüzde 50'sini alır. Aynı şekilde, emekli dul eş de aynı oranda aylık alır. Ancak dul eşin çocuğu yoksa ve dul eş çalışmıyorsa aylığın yüzde 75'i bağlanır.
EVLENİNCE KESİLİR
Aynı şekilde emekli dul eş, emekli ve dul aylığmı birlikte alabilir. Bu da on binlerce emekli için ikinci maaş anlamına geliyor. Dul eşin aylığmm oranını, aylık alan çocuklar etkiler ancak anne veya baba etkilemez. Dul aylığı alan eş evlenirse, dul aylığı kesilir. Diğer yandan, bu durum yalnızca resmi nikah halinde söz konusu. SGK son dönemde bu durumun suiistimalinin engellenmesi amacıyla denetimlere hız verdi.
BİR İHTİMAL DAHA VAR!
Farklı sigortalılık durumlarında da çifte maaş alınır. Şöyle ki; kadın kendisi emekli veya çalışıyor ise SSK ve Bağ-Kur'lu babadan maaş alamaz. Ama babasıEmekli Sandığı'nda (memur) ise kadm bekar, SSK'lı veya Bağ-Kur'lu ise alabilir. Kadm devlet memuru veya Emekli Sandığı emeklisi ise vefat etmiş Emekli Sandığı anne veya babasından yetim aylığı alamaz.