Koza Altın İşletmeleri A.Ş tarafından KAP'a yapılan açıklamada , 29/04/2016 tarihinde, Kayseri 2. İdare Mahkemesi'nin kararı ile Himmetdede işletmesinin iptal edilen "ÇED Olumlu kararı" sonrası , Kayseri Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından Himmetdede İşletmesi faaliyetlerinin bugün itibariyle durdurulduğu bildirildi.
DUDAK UÇUKLATAN USULSÜZLÜK
Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) finans sağladığı iddiasıyla Kozaİpek Holding ve bünyesindeki şirketlere atanan kayyum heyeti dudak uçuklatan bir usulsüzlüğü daha ortaya çıkartılmıştı. Örgüt yöneticiliği suçlamasıyla yokluğunda tutuklama kararı çıkarılan firari Akın İpek'in halka açık olan Koza Altın İşletmeleri A.Ş.'nin Himmetdede Altın Tesisleri yapım işini, aile tarafından kurulan başka bir şirkete düzmece evraklarla ihale ederek, 300 milyon TL vurgun yaptığı belirlenmişti. Ortaya çıkarılan ilk usulsüzlük, lüks otomobil koleksiyonu olmuştu. Koza Altın'ın küçük hissedarlarına ait kâr paylarından alındığı belirlenen 25 milyon TL değerindeki otomobiller için satış kararı alınırken, bu kez daha büyük bir usulsüzlük tespit edildi.
FİZİBİLİTE ÇALIŞMASI YAPILMAMIŞ
Büyük usulsüzlük, Koza Altın'ın Kayseri'deki Himmetdede Tesisleri yapım işinde ortaya çıktı. Aile üyelerinin "örtülü kazanç" sağlamak amacıyla 2011'de İpek Üniversitesi bünyesinde İKA Akademi adlı bir şirket kurduğu belirlendi. Ağustos 2012'de ise tesisin yapım ihalesine çıkıldığı, aralarında İKA Akademi'nin de bulunduğu 4 şirketin ihaleye katılmış gibi gösterildiği belirlendi. Fizibilite raporuna dayanmadan hazırlanan şartname ve dokümanlar üzerinden, bedeli 134 milyon 651 bin dolar olarak gösterilen işin İKA'ya ihale edildiği saptandı.
GERÇEK MALİYETİNİN 2 KATINDAN FAZLA
Gerçekte 57 milyon 832 bin dolara mal olan işin fiyatının iki katından fazla gösterildiği, böylece devletten de teşvik desteği altında haksız kazanç sağlandığı belirlendi. Kağıt üstünde işi yapan İKA Akademi görünse de tesisin, Koza Altın'ın alt yüklenicileri tarafından yapıldığı belgelendi. Ayrıca bu şirkete sözleşme gereği teminat şartıyla yüzde 40 avans verilmesi gerekirken, paranın tamamına yakınına verildiği, ancak buna karşın şirketin teminat olarak resmi yönetimde bulunmayan bir isimle yazılmış çek sunduğu belirlendi.
DEVLET VE VATANDAŞIN CEBİNDEN ÇIKTI
Düzmece sözleşmenin imzalandığı 10 Ağustos 2012'den bugüne kadar İKA Akademi'nin hakediş toplamı KDV dahil 115 milyon 284 bin dolar olmasına rağmen 134 milyon 651 bin dolar aktarıldığı saptandı. Sözleşme tarihinden önce transfer edilen 19 milyon 367 bin doların iadesi için de şirkete ihtar çekildi. 300 milyon TL'lik usulsüzlüğü tespit eden kayyum heyeti, bunun 225 milyon TL'sinin halka açık olan şirketin hesabından, 75 milyonunun ise devletin teşvik desteğinden sağlandığını ortaya çıkardı. Böylece hem küçük hissedarlar, hem de devletin zarara uğratıldığı saptandı.
SPK'DAN AKIN İPEK'E SUÇ DUYURUSU
FİRARİ AKIN İPEK'İN BENTLEY'İ DE SATILDI