Farkında mısınız ya da farkına varacak mısınız bilmem! Dünyada bir değişim dalgası var ve Türkiye bu dönemi çok önemli bir fırsata çevirebilir.
Gücünün, potansiyelinin ve düşmanının farkına varmak bile fırsat kapılarının açılması için önemli bir anahtar... Türkiye yapısal reformlardan vazgeçmeyip terörün etkilerinden de kurtulduğunda yeniden dünyanın merak ettiği bir başarı hikâyesine imza atabilir.
Bu ülkede faizle savaş yoksullukla, terörle savaş demek... Terörün kandırabildiği hayatta kaybedecek hiçbir şeyi olmayanlardır. Bu yüzden terörün önünü sadece güvenlik önlemleriyle kesemezsiniz. Bu nedenle elinde tanktan tüfekten daha değerli silahları bulunan
Paranın Komutanı Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın görevi çok değerli. Türkiye'nin yeni başarı hikâyesine çok önemli cümleler ekleyeceğine herkes inanmak istiyor. Faizde indirim trendi devam etmeli ki bütün sektörler büyüyebilsin. Çünkü artık Türkiye'de
"Büyüme oranımız geçen yıllara göre düşük" diyen her işadamı "Nedir bu düşük oran?" dediğimizde ağzını yüzde 5'lerden açıyor. Günde 10 saat çalışmaya alışmışsanız, 8 saat çalıştığınızda az çalışmışsınız gibi gelir. İş dünyasındaki psikoloji bu.
Dünyayla rekabet edip liste başına oynayabildiğini gören her işadamı daha çok çalışmak istiyor. Kime sorarsanız da en büyük engel olarak faizi gösteriyor. Türkiye astronomik faizleri tarih kitaplarında bıraktı. Ancak unutmamalı ki yüzde 10'un üstüne çıkınca sinirlendiğimiz faiz, 2013'te yüzde 4.61'i bile görmüştü. Son 10 yılda faize ödenen miktar yaklaşık 700 milyar lira iken, 2002 öncesi şartların devam etmesi durumunda yaklaşık 2 trilyon TL olacaktı.
Şimdi ülkenin geliri, faiz yerine eğitime, sağlığa, mega projelere harcanıyor. İşte bu yüzden Türkiye'nin sadece faizle mücadelesi bile çok büyük bir savaş. Kut'ül Amare, Çanakkale Savaşı, Kurtuluş Savaşı göstermiştir ki savaşları top, tüfek değil strateji, cesaret ve milli ruh kazandırır. Bunun için herkes taşın altına elini sokmalı. Merkez Bankası da, ilk çeyrek net karı yüzde 22.6 artan bankacılık sektörü de...
Dünyada güvenli liman arayan 1.5 trilyon dolar gezgin para olduğunu da akıldan çıkarmamalı. Ve bu tabloda sormalı. Paranın Komutanı'nın stratejisi hazır mı?