Açılmasına az bir zaman kaldığı için 3. köprü ne zaman açılacak sorusu vatandaşlar arasında sorulmaya başlandı. Trafiği rahatlatacak olan 3. köprü son durum ile ilgili Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım müjdeli haberi verdi. İstanbul trafiğini biraz olsun rahatlatacak olan köprü ile ilgili 3. köprü geçiş ücreti ne kadar merak ediliyor. Her geçen gün biraz daha ilerleme kaydedilen köprü için dünyanın en geniş ve en yüksek köprüsü olacağı söyleniyor. 2013 yılında başlayan Yavuz Sultan Selim Köprüsü 329 metre yüksekliğinde ve 1408 metre genişliğinde olacak. İstanbul'da yaklaşık üç milyon üzerinde araç bulunuyor ve gündelik hayatta trafik sıkışıklıkları büyük bir sorun haline geliyordu. Bulunan iki köprünün de bu yoğunluğa çare olmamasından ötürü 2009 yılında köprü çalışmaları ile ilgili ilk adım atılmıştı. Köprü yapımı için kesilen ağaçların yerine beş kat daha fazla dikim yapılacağı ve gelecek yıllarda da 1400 hektarlık bir ağaçlandırma çalışması yapılacağı söyleniyor.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile ilgili Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım şunları söyledi: "Türkiye'de son 13 yılda yaşanan istikrar ve güçlü iktidar sayesinde dünyanın gıptayla izlediği, Türkiye'yi 2023'e, Cumhuriyet'in 100'üncü yılına taşıyacak projeleri birer birer gerçekleştiriyoruz. Bu köprüde de ana yükleniciler Türk, taşeronlar yabancı. O zaman Japonlar, İngilizler, Koreliler yapardı, biz onlara hizmet ederdik. Şimdi Türk yükleniciler yapıyor, onlar da alt yüklenici olarak hizmet veriyor. Bu da Türkiye'nin değişimini, dönüşümünü, yol aldığı mesafeyi gösteriyor." dedi. Başbakan Ahmet Davutoğlu ise "Bu dünya içinde önemli bir proje. Avrupa ile Asya'yı birleştiren dünya ölçeğinde ve ilk niteliği taşıyan bir köprüden bahsediyoruz.
Asya ile Avrupa bir kez daha birleşiyor. Tarihe Asya ile Avrupa arasındaki büyük yolculuğuyla mührünü vuran milletimiz, bugün kendi mühendisleri, kendi işçileri, kendi el emeği ve zihin bereketiyle bir kez daha mührünü vuruyor. Bu mührümüzü daim eylesin. Bu mühürle birlikte iki kıtayı sadece köprüyle değil, gönül köprüsüyle de birleştirmeyi bize nasip etsin." dedi. Geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de projesi kapsamındaki bazı bölgelerde kamulaştırma yapılmasına da karar verildi. Bakanlar Kurulu ve Karayolları Genel Müdürlüğü kararına göre Pendik, Çekmeköy, Başakşehir, Beykoz, Sancaktepe, Sultanbeyli'de bağlantı otoyolları oluşturmak için kamulaştırma yapılacak. 3. köprü hakkında detaylı bilgiler Ajanshaber.com'da.
3. KÖPRÜ GEÇİŞ ÜCRETİ NE KADAR?
3. Köprü de bir ayda toplamda 10 tane çelik tabliye kullanılarak montajının yapıldığı ve bununda yeni bir rekor olduğu belirtildi. Avrupa ve Asya'da çelik tabliye konulma işlemi ile son bir ay da 238 metrelik ilerleme sağlandığı söylendi. Ayrıca inşa edilen viyadüklerde 116 kilometrelik Kuzey Marmara Otoyolu Projesi olarak adlandırılıyor. Projede yer alan 64 viyadükten 48 tanesinin ulaşıma hazır bir hale getirildiği belirtildi. 3. köprü ücreti de belli oldu. 3. köprü geçiş ücreti ağır vasıtalar için 15 dolar, diğer geçen bütün otomobiller için ise 3 dolar olacak. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım "Köprüyü devletin bütçesinden yapmıyoruz, bunun bir maliyeti var. Bu maliyet de köprüyü kullanan araçlardan ücret almak suretiyle karşılanacak. Burada şaşırılacak veya yadırganacak bir şey yok" dedi. Otomotivin 3 dolar, ağır vasıtanın ise 15 dolar ödeyerek geçiş yapacağı 3. Köprü'nün devreye girmesiyle beraber İstanbul'da zaman kaybından ve trafik sıkışıklığındaki yakıt kaybından yılda 3 milyar lira tasarruf sağlanacağını vurgulayan Yıldırım, "Bunu göz önüne aldığınızda 2 yıl içerisinde köprü bedavaya geliyor. Şunu da vatandaşlarımızın bilmesini isterim ki; en pahalı hizmet olmayan hizmettir." dedi.
3. KÖPRÜ NE ZAMAN AÇILACAK?
İstanbulluların trafik sorununa çare olmaya hazırlanan 3. köprü ne zaman açılacak soruları artık sona yaklaşıldığı için merak ediliyor. İskelet belirginleşmeye başlayınca vatandaşların 3. köprü ne zaman açılacak sorusu üzerine detaylar paylaşıldı. Tabliye sorumlusu şunları da ifade etti: "Çelik tabliye montaj işleminde daha önce "Derrick Crane" adı verilen vinçler kullanılıyordu. Şimdi ise Lifting Gantry" adı verilen farklı bir vinç kullanılmaya başlandı. Bu yöntemle ortalama 5 günde eş zamanlı olarak Asya ve Avrupa'da çelik tabliye konulma işlemi gerçekleştirildi. Bu yüzden 1 ay gibi kısa sürede hızlı şekilde köprüde ilerleme sağlandı. 10 adet çelik tabliye konuldu. 238 metre ilerleme sağlandı. Şimdi sadece son çelik tabliyenin yerine konulma işlemi kaldı. Onunla birlikte 3. Köprü'de artık karşıdan karşıya geçme imkanımız olacak. Gelecek hafta içinde son çelik tabliyeyi de yerine koymayı planlıyoruz." dedi. Global Forwarding Türkiye Satış Müdürü Ulgar Çanak ise bu taşıma işlemi ile ilgili şunları söyledi: "Çin ofisimizle birlikte 1.5 aylık titiz bir çalışmanın sonucunda, uçak içerisinde taşıma maliyetini üç kat azaltan özel bir depolama yöntemi oluşturduk ve böylece hem ekonomik, hem de hızlı bir çözüm bulmuş olduk.
Malzemelerin kapıdan kapıya taşınmasında olduğu gibi bir butik hizmet anlayışıyla çalıştık ve taşıma süresinin uzamasına yol açabilecek tüm riskleri iyi analiz ederek bu çalışmayı başarıya ulaştırdık" dedi. Vatandaşlar tarafından merak edilen bir diğer soru da 3. Köprü nerede sorusu olmuştu, köprünün ayaklarının Avrupa Yakasında ki Sarıyer'in Garipçe köyü ile Anadolu yakasında ki Beykoz'un Poyrazköy'üne dikilmesi ile yeri belli oldu. İstanbul Boğazı'ndan Karadeniz'e bakan Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün inşaatı hala devam ediyor. Ayrıca Batman Süpermen'e Karşı: Adaletin Şafağı filminde kullanılan Batmobile da İstanbul'a geldi. 3. Köprü'den geçecek olan devasa motoru ve beygir gücüyle Batmobile, 100 kilometreye 5.5 saniyede çıkabiliyor. En son yedi parçalık 208 ton ağırlığındaki kiriş panelinin yerleştirildiği köprüde çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Köprünün iki yakası birleştirilmiş olsa da açılışının yapımı için bağlantı yolları ve üst yapının bitirilmesi bekleniyor. 3. köprü son hali hazırlıkları sürerken çevresindeki evler ve dükkanlarda değerleniyor ve yatırımcılar tarafından büyük ilgi görüyor.
Köprü çevresinde yer alan mülkler ile ilgili Fera Grup Yönetim Kurulu Üyesi Emrullah Yedikardeş "Ön talepte şunu gördük. 100 metrekare, 120 metrekare ofis alanı almak isteyenler oldu. Baktık bu talepler birikti. İki katı tek tek satışa açalım dedik. Tek tek satışlarda da 5. ve 6. katı açtık. Bir katta 8 ofis var. Bir katın satışını tamamladık. Ağırlıklı hastaneler, hukukçular, sigortacılar ve bankalardan talep geldi. Bazı bankaların iki-üç katı satın alma talepleri oldu." dedi. Köprü ve otoyollardan elde edilen gelir Karayolları Genel Müdürlüğü verilerine göre arttı. Bu yıl sadece Mart Ayı'nda 34 milyon 127 bin 512 geçiş yapıldı. Bu geçişlerden 102 milyon 809 bin 980 lira elde edildi. Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinden geçen araçlardan elde edilen gelir ise 26 milyon 242 bin 764 lira oldu. Yeni açılacak olan 3. köprü ile elde edilne gelirlerin artacağı düşünülüyor.
3. KÖPRÜ SON DURUM GELİŞMELERİ
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 3. köprünün son durum ile ilgili şunları söyledi: "9 metrelik boşluk kaldı. O boşluğu da pazar günü kapatıyoruz. Sonra kaynakları yapılıp eksikleri tamamlanacak. Köprü üstünde yürüyerek ve araçla ilerlemek mümkün olacak" dedi. 2013 yılında eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Erdoğan tarafından atılan temelinden sonra köprünün seyrine doyum olmayan bir manzara ortaya çıktı. 3. Köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu projesi kapsamında inşa edilen 116 kilometrelik otoyolda viyadükler de önemli bir yer tutuyor. Mevcut yolun 13.5 kilometrelik kısmının viyadükler üzerinde geçirileceği açıklandı. Çalışmalar kapsamında 3 önemli viyadüğün daha tamamlandığı duyuruldu. 3. Köprü son durum bilgileri arasında viyadük ve yolların büyük bölümünün ise asfaltlanarak ulaşıma hazır hale getirildiği öğrenildi. Proje kapsamında yapılan çalışmalarda daha önceden tamamlanan viyadüklerle birlikte 6'sı tek 29'u çift ayaklı olmak üzere toplam 35 viyadükten 25'inin tamamlanmış olduğu belirtildi. 1460 işçi ve mühendisin 24 saat aralıksız çalıştığı 3. Boğaz Köprüsü 59 metrelik genişliği ile bittiğinde dünyanın en geniş köprüsü unvanını alacak.
8 şerit karayolu 2 şerit demiryolu olarak toplam 10 şeritli köprünün deniz üzerindeki uzunluğu 1408 metre olacak. Köprünün toplam uzunluğu ise 2 bin 164 metre. Köprü bu özelliği ile üzerinde raylı sistem olan dünyanın en uzun asma köprüsü olacak. Köprü Odayeri kavşağından başlayarak Paşaköy kavşağına uzanıyor ve yaklaşık 60 kilometre uzunluğunda olacak. Reşadiye kavşağından Çamlık kavşağına kadar yaklaşık 13 kilometre bağlantı yolu olacak. 3. köprü öncesinde Uskumruköy kavşağı sonrasında , Alemdağ, Paşaköy, Hüseyinli, Reşadiye, Riva, kavşağı bulunuyor. Ayrıca Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz ay 3. Boğaz Köprüsü'nde son tabliye yerleştirilme töreninde, yüklenici firma yönetim kurulu başkanı İbrahim Çeçen'den işçiler için aldığı," 3'er bin lira ikramiye, evlenmek isteyenlere düğün" sözü krize yol açtı. İşçilerden Hacı Beldağlı "Sayın Cumhurbaşkanımız ile köprü açılışına geldiği zaman birebir konuşanlardan biri de benim. Cumhurbaşkanımız, 'Yüklenici firmaya 'bu işin adını koyalım. Herkese üçer bin lira' demişti. Biz, köprü bitmeden işten çıkartılanlar dediğimizde ise, 'İşten çıkartılanlara hemen, işten çıkmayanlara da Ramazan'dan önce ödenecek. Sözüm söz mü, söz. Bu da senin sadakan olsun demiş' idi. (İbrahim Çeçen'e) Verilen sözün hiçbiri yerine getirilmedi. İşten çıkan arkadaşlarımız köpek muamelesi gördü. Bir de üstelik dışarıya atmak için koruma çağırıyorlar. Sanki biz burada sadaka topluyoruz. Bize söz verilen hakkımızı istiyoruz." dedi.