Mahmut Şahin bir süre önce EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz'ı ziyaret ederek, kendisi ve ve kurum yetkilileriyle bir araya geldiklerini anlattı.
Tüketicilerin sıkıntılarını görüşmede bizzat Yılmaz'a ilettiklerini anlatan Şahin, Türkiye'de elektrik dağıtımının 21 firma tarafından gerçekleştirildiğini kaydetti.Elektrik dağıtım şirketleriyle ilgili birliğe gelen şikayetleri Başkan Yılmaz'a ilettiklerini dile getiren Şahin, şikayetlerin başında elektriğin borcundan dolayı kesilmesinin geldiğini belirtti.
Her abonenin dağıtım firmasında depozitosu bulunduğunu ve yıllarca bu bedelin şirketin kasasında durduğunu aktaran Şahin, "Yatan depozitonun beşte birlik kısmına denk gelen bir fatura ödenmediğinde, elektrikler kesilmekte ve açma kapama bedeli alınmaktadır. Şirketlere yeni bir gelir kalemi oluşturan bu bedel haksız bir bedeldir ve buna son verilmelidir" dedi.
Bu sorunun çözümüyle ilgili önerilerini EPDK Başkanı Yılmaz'a ilettiklerini ifade eden Şahin, şunları kaydetti:
"Önerimize göre, depozitonun altında olan borçlardan dolayı kesme işlemi yapılmayıp borç depozitodan tahsil edilir ve tüketici, eksilen depozitosunu 15 gün içinde tamamlaması için uyarılır. Bu durumda tüketici açma kapama bedeli ödemek durumunda kalmaz. Bunun bu kadar basit bir çözümü var. Böyle yapılması durumunda tüketicilerin ciddi bir mağduriyeti giderilmiş olacak."
Tüketiciler Birliği Başkanı Mahmut Şahin, EPDK Başkanı Yılmaz'dan, elektrik kesintilerinde oluşan mağduriyetler konusunda daha hassas olunması ve denetleme yapılmasını rica ettiklerini, dağıtım firmalarına ulaşmaya çalışan tüketicinin bu çilesine son vermenin yöntemleri üzerinde de konuştuklarını vurguladı.
"HAKSIZ İCRALAR İÇİN CEZALANDIRMA İŞLEMİ YAPILACAK"
Tüketicilerin mağduriyetlerinin giderilmesi konusunda Başkan Yılmaz'ın kendilerine müjdeler verdiğini vurgulayan Şahin, şöyle devam etti:
"Başkan, tüketicinin yanında olduklarını ve tüketici lehine düzenlemeler yapacaklarını söyledi. Başkanın verdiği müjdelere göre, sorunları daha hızlı bir şekilde çözmek amacıyla EPDK bünyesinde bir 'Tüketici Birimi' oluşturulacak. Tüketici şikayetleri burada değerlendirilerek, mağduriyetlerin giderilmesi için gerekli adımlar atılacak. Ayrıca, borcunu ödeyemeyen tüketiciye icra işleminin başlatılması ve borcun icra ve avukatlık ücretleriyle kat kat artırılması konusuna da değindi. İcraya gitmek için bir süreç vardır ve bu süreci dikkate almayan ve fazla gelir elde etmek için bu yönteme başvuran bazı dağıtım firmaları için de gerekli uyarı ve cezalandırma işlemini yapmakta kararlı olduklarını özellikle belirtti. Yani başkan, tüketicileri dağıtım firmalarına ezdirmemekte kararlı."
Şahin, bir iki yıl içinde limitlerin sıfırlanacağını ve isteyen herkesin istediği yerden elektrik almasının önünün açılacağı müjdesini de aldıklarını da belirterek, sözlerini, "Elektrik abonelerinin serbest piyasadan faydalanarak indirimli elektrik kullanması için aylık ortalama fatura tutarlarının 110 TL ve üzeri olması gerekmektedir. Dağıtım firmalarının rekabeti kötüye kullanma ihtimali yüzünden bu limitlerin aşağı çekilmesini şu anda düşünmüyorlar" diye tamamladı.