Tülin Akın, son 10 yılın öne çıkan kadın girişimcilerinden. Akdeniz Üniversitesi Tarımsal Pazarlama Bölümü'nde öğrenciyken, çiftçilerin ürünlerini pazarlama sıkıntısı yaşadığını fark ederek harekete geçen Tülin Hanım, yaklaşık 10 yıldır köy köy dolaşıyor. En büyük sıkıntının verimsiz üretim olduğunu görüp çiftçiyi tekno-tarımla tanıştıran Akın'ın projelerine Vodafone ve Intel gibi devler yatırım yaptı. Cep telefonuyla yönetilen sulama ve gübreleme sistemleri, üreticiye internet üzerinden pazarlama eğitimleri gibi projelerle geçen 10 yılın ardından Tülin Akın'ın son durağı Aydın'ın Koçarlı ilçesine bağlı Kasaplar Köyü oldu. 250 haneli köyde kavun, pamuk, zeytin ve incir üretiliyor. Kızların damat adaylarına "kesinlikle hayvancılık yapmam" şartını getirdiği köyde meralar atıl, ahırlar neredeyse boş. Vodafone ve Intel'in projeye sıçak baktıklarını belirten Akın, köye 3 yılda 20 milyon liralık yatırım yapmayı planlıyor.
25 YILLIĞINA ARAZİ KİRALANDI
Akıllı köy projesi için belediyeye ait 88 dönümlük bir arazi 25 yıllığına kiralanmış. Halkın yüzde 60'ının Aydın şehir merkezini hiç görmediğini anlatan Tülin Akın, işe önce kahvehanelerden birini ofis yapmakla başlamış. Teta Hayvancılık, Yaşar Üniversitesi eğitimlere sponsor olmuş. 100 olan hayvan sayısını yıl sonuna kadar 450'ye çıkaracaklarını belirten Akın, süreci şöyle anlatıyor: "Merayı 5'e bölüyoruz. Bir kısmına yonca ekilirken diğer tarafta hayvanlar otlayacak. Nesnelerin interneti sistemiyle tekno-tarım yapılacak. Toplu sağım merkezleri, izleme noktaları, soğutma sistemli seralar kurulacak. 350 kovan alarak arıcılık yapacağız."
'İKİ KIZIMI BU KÖYDE BÜYÜTECEĞİM'
Tülin Akın, iki kızını da yanına alıp evini köye yakın bir beldeye taşımış. Hayatını orada sürdürmek istediğini anlatan Akın, "Kızlarım İstanbul'dan sonra bu hayatı sevdi. Amacım köyün çocuklarının oradan göç etmesini engellemek" diyor. Bunun için köyde çömlekçilik, marangozluk kursları da başlatmayı düşünen Akın, projede şu anda 24 kişilik bir ekibin çalıştığını, sayının 60'a çıkacağını ifade ediyor.