Günlük hayatta "kadın eli değmiş gibi" diye bir betimlememiz var ki üzerine orta halli bir kitap yazmak mümkün. Bir süredir tüm dünyada şirketler ve kamu yönetimleri ekonomide kadın elinin yarattığı başarı öykülerini artırarak olayı kütüphane boyutuna taşıma yarışı içinde. Örneğin kadının yer aldığı iş hayatını "Akıllı ekonomi modeli" diye tanımlayan Dünya Bankası'nın bu trende önemli katkıları olacağı kesin. Vodafone da bir süre önce hayata geçirdiği Önce Kadın projesi ile bu akıllı modelin öncülerinden oldu. Hem patronu hem de çalışanları kadınlardan oluşan "Önce Kadın AngelStore"larla bir teknoloji mağazasına kadın eli değmesi ne demekmiş tüm dünyaya gösterdi.
BÜYÜK FARK YARATIYORLAR
8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesinde Anadolu'daki 9 AngelStore (melek mağaza) patronu kadınla İstanbul Çırağan Sarayı'nda bir araya geldik. Türkiye Vodafone Vakfı Başkan Yardımcısı Gizem Keçeci yılda bir kez patronlarla buluşup projenin geleceğine dair fikirlerini aldığını söylüyor. "Önce Kadın ile 11 binden fazla kadına teknoloji ve girişimcilik eğitimleri verdik. Kadınların ekonomide yarattığı fark büyük. Şirketteki kadın çalışan sayısını artırdık. Mağaza patronları da kadın olsun dedik. Çok başarılı sonuçlar aldık. Ticari performansıyla erkek patronların ortalamasını geçen kadınlar var" diyen Keçeci, projeyi sürdüreceklerinin sinyallerini verdi: "Kadın çalışmayan 206 mağazamız var. 2016 sonuna kadar bu mağazalarda da en az bir kadın istihdam edeceğiz." Erkek ağırlıktaki Vodafone satış ekibi de kadın çalışanların bulunduğu mağazaların daha girer girmez fark edildiğini söyleyerek 'diğer tarafın' fikrini ortaya koydu.
Mağazaya kırmızı kanepe
Nesrin Taylan/Batman
Bir Jean markasının bayiliğini yaptım. Bir yıldır da Vodafone mağazam var. Batman'daki 7 mağazadan biri benim ve satış başarım ortalamanın üzerinde. Müşteri memnuniyetim yüzde 100 çıktı. Yanımda 4 kadın çalıştırıyorum. Mağazanın bir köşesine kırmızı bir kanepe koydum. Burada yiyecek-içecek ikrâmı yapıyoruz.
Okuyana ödül veriyor
Selma Şahan/Çorlu
12 yıldır bu işteyim. 13 kadın çalışıyor yanımda. Kimi ilkokul mezunu kimi lise. Onları dışarıdan eğitim almaları için teşvik ediyorum. Liseyi, üniversiteyi bitiriyorlar, ben de ödül veriyorum. Çeyizlerini yaptıklarım oluyor. Evlenecekleri kişiyle tanışıyorum hatta gelip benden kız istiyorlar.
Esnaf "ablamız" diyor
Ayça Özkara/Şanlıurfa
Yanımda 4 kadın çalışıyor. Urfa'da kadın çalışan bulmak biraz daha zor ama ben de kadın olduğum için rahat davranıyorlar. Bulunduğum yerin araba kullanan, dükkân açan ilk kadınıyım. Esnaf bana "ablamız" diyor.
Stil ikonu olmuş!
Sibel Bal/Adana
Tarsus'un bir köyünde doğdum. Kasiyerlik yaptım, dışarıdan eğitim aldım. Buralara geleceğimi hiç ummazdım ama oldu. İnsanlar üzerinde hayranlık uyandırmak ve güven sağlamak çok önemli. 5 kadın çalışıyor yanımda. Bazen sadece "Sibel Hanım bugün ne giymiş" diye mağazaya gelenler var. Şimdi kızım üniversiteyi bitirdi ve yanımda çalışıyor.