İş birliğinin en önemli ayağını iki borsa arasındaki çifte kotasyon çalışmaları oluşturuyor. Tahran'da düzenlenen İran-Türkiye Sermaye Piyasaları Forumu ile, Borsa İstanbul ve Türkiye sermaye piyasalarının İran ile iş birliği yapma hedefine yönelik ilk önemli adım atılıyor.
Borsa İstanbul Genel Müdürü/CEO'su Tuncay Dinç liderliğindeki heyetin Tahran programına Türkiye'den; Sermaye Piyasası Kurulu, Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği, aracı kurumlar, yatırım bankaları, hukuk büroları, portföy yönetim şirketleri temsilcileri katıldı. 150'yi aşkın katılımcının yer aldığı Forum'a İran aracı kurumları, yatırım bankaları ve danışmanlık şirketleri de büyük ilgi gösterdi.
İran-Türkiye Sermaye Piyasaları Forumu ile iki ülke sermaye piyasaları arasında somut iş birliği alanları belirlenerek, bunlar için gereken altyapının hazırlanması çalışmaları başlatıldı. İran sermaye piyasaları aktörleri ile İranlı şirketlere, Borsa İstanbul'da halka arz ve işlem görme süreçleri ile ilgili bilgi aktarıldı. Bunun yanı sıra İslami finansal enstrümanlar, vadeli işlemler gibi konularda da ortak çalışmalar yapılması planlanıyor.
GELİŞMEDE KATKIDA BULUNACAK
Borsa İstanbul Genel Müdürü/CEO'su Tuncay Dinç yaptığı konuşmada; "İlişkilerimizi bir sonraki seviyeye taşımak için mükemmel bir zamanlama oldu çünkü İran ve Türkiye ekonomileri, önümüzdeki yıllarda dünya ekonomilerinin çoğundan önemli ölçüde ayrışacak. Bu iki büyük ekonomi; genç nüfus, güçlü yerel talep ve temel eknomik verileri sayesinde bölgeye hakim olacaklar. Bir başka katalizör daha var: İran ekonomisinin dünyaya açılması Türkiye dahil olmak üzere tüm Orta Doğu ve Kuzey Afrika ekonomilerinin gelişimine katkıda bulunacak. Böyle bir eknonomik büyüme, elbette ki sermaye piyasası gelişmeden olamaz. Ekonomik hedeflerimize ulaşmak için daha fazla sermayeye ihtiyacımız var. Ekonomilerimizi destekleyecek daha fazla halka açık şirkete ihtiyacımız var. Şirketlerimize yatırım yapacak daha fazla yerli ve yabancı yatırımcıya ihtiyacımız var. Önümüzdeki büyük çaplı projeleri gerçekleştirmek için yüksek meblağda fona ihtiyacımız var. Türkiye ile İran, toplam 1,2 milyar dolarlık ekonomik büyüklüğe ve yüksek dış ticaret hacmine sahip, yakın ilişki içinde olan komşu ülkelerdir. İki ülke, yüzlerce yıllık bir barış tarihini paylaşmaktadır. Dolayısıyla, iki borsa olarak, iki ülkenin ekonomisinin gelişmesine katkıda bulunmak ve iki ülke arasındaki güçlü bağların bir parçası olabilmek için birlikte çalışabiliriz. Potansiyel iş birliği alanlarımız arasında türev ürünler, veri satışı, işlem sonrası işlemler ve benzeri çok sayıda konu var. Bu iki günde ve sonrasında, ekiplerimiz bu konulara eğilecekler." dedi.
EN ÖNEMLİ ANLAŞMA
Tahran Borsası CEO'su Dr. Hassan Ghalibaf Asl ise; "İki Borsa arasında yakın zamanda gerçekleşen en önemli gelişmelerden biri 26 Ekim 2015 tarihinde İstanbul'da imzalanmış olan iş birliği anlaşmasıdır; bu anlaşma Tahran Borsası ile Borsa İstanbul arasındaki mevcut iş birliğine yeni bir boyut kazandırmaktadır. Bugünkü Forum, sözleşmeyi uygulamaya geçirmeye yönelik atılmış önemli bir adımdır. Etkinlik, piyasada faaliyet gösteren kurumların birbirlerinin potansiyel kapasitelerinden faydalanacağı ve uzun soluklu güçlü ilişkilerin kurulacağı mükemmel bir platform sunmaktadır. Türk yatırımcı ve iş adamlarına İran sermaye piyasalarına göstermiş oldukları ilgiden dolayı teşekkür ederim. Türkiye sermaye piyasalarının son yıllarda kaydetmiş olduğu önemli gelişme ve küresel piyasalarla kurulan dikkat çekici bağlantıların, İran piyasa aktörleri ve yatırımcıları için önemli fırsatlar sunacağına inanıyorum." dedi.
Tahran Borsası ve İran Sermaye Piyasaları Düzenleyici Kurumu tarafından 26 Ekim 2015 tarihinde Borsa İstanbul'a yapılan ziyaret sırasında, Borsa İstanbul ile Tahran Borsası arasında bir Mutabakat Zaptı imzalanmıştı. Mutabakat Zaptı, iki borsa arasındaki iş birliğini geliştirmeyi ve her iki taraf için faydalı iş olanakları sunmayı amaçlıyor. Borsa İstanbul ile Tahran Borsası arasında imzalanan Mutabakat Zaptı, bilgi ve uzmanlık paylaşımını, personel değişim programlarını, ortak faaliyetler düzenlenmesini ve çifte kotasyon imkânlarının geliştirilmesini öngörüyor.