BKM'den yapılan yazılı açıklamada, geçtiğimiz günlerde çeşitli yayın organlarında temassız kartlarla ilgili olası bir dolandırıcılık olayına ilişkin haberlere yer verildiği belirtilerek, "BKM dolandırıcılık istatistiklerine göre bu konuyla ilgili bugüne kadar yapılmış herhangi bir dolandırıcılık bildirimi bulunmamaktadır" ifadesine yer verildi.
Temassız kart teknolojisi ve güvenlik standartlarına göre, temassız özellikli bir kartla işlem yapılabilmesi için öncelikle ödeme kabul cihazının işlem yapmaya hazır hale getirilmesinin gerekli olduğu belirtilen açıklamada, ödeme işleminin gerçekleşmesi için temassız kartın, hazır cihaza 4 santimetreden daha yakın olması gerektiği ve daha uzak bir mesafeden işlem gerçekleştirilmesi bugünün işlem standartları gereği mümkün olmadığı vurgulandı.
Açıklamada, şu bilgiler yer aldı:
"Temassız özellikli kart ve cihazlar ulusal ödeme şemalarının getirdiği ek güvenlik standartlarına tabidir. Ayrıca, ödeme kabul cihazları bankaların belirlediği risk kriterlerine uygun kişilere verilmektedir ve bankaların devamlı kayıt ve takibi altındadır.Temassız kartlara yönelik özel kontrollerin yanı sıra temassız özellikli kartların sınırlı ödeme limitleri mevcuttur. Ek olarak, son üç yıllık BKM'ye yapılan farklı dolandırıcılık bildirimleri dikkate alındığında, her 1 milyon temassız işlem için ortalama 140 adet, yani yüzde 0,014, oranında bir dolandırıcılık vakası bildirimi yapılmıştır. Bu rasyo, Türkiye'nin teknolojik altyapı ve yurt içi kuralları sayesinde yurt dışındaki benzer ödeme sistemleriyle karşılaştırıldığında en güvenli ülkelerden biri olduğunu göstermektedir."
"TEMASSIZ ÖDEMELER VERİMLİLİĞİ ARTIRIYOR"Temassız ödemelerin kart sahiplerine hız ve kolaylık sunduğu, kartın elden bırakılmamasına imkan sağladığı için kaybolma, çalınma ve kopyalanma riskini azalttığı kaydedilen açıklamada, iş yerlerine artan verimlilik ve azalan operasyonel maliyetler başta olmak üzere bir çok fayda sağladığına işaret edildi.
Açıklamada, bu özellikleriyle temassız ödemelerin zaman kazandırdığı ve ülke ekonomisinde verimlilik artışı sağladığı ifade edildi.Dünyada temassız ödeme kabul eden iş yeri sayısı son bir yılda yüzde 72 artarken, Türkiye'de temassız cihaz adedinin üç katına çıkarak 300 bin adedi bulduğu bilgisi verilen açıklamada, "Hızla kabul gören temassız teknolojisi ile bugün dünyada 4 milyon iş yerinde temassız işlem yapılıyor. Avrupa'da bugün kartlı işlemlerin yüzde 13'ü temassız gerçekleşiyor. Ülkeler bazında bakacak olursak; Çek Cumhuriyeti'nde kartlı ödemelerin yüzde 72'si , Polonya'da yüzde 55'i, Macaristan'da ise yüzde 40'ı temassız olarak gerçekleşiyor. Ödeme sistemlerinde lider olan Türkiye'de yüzde 1 olan bu oranı, Avrupa ortalama seviyesi olan yüzde 13'lere ulaştırmak en önemli hedefimiz" değerlendirmesi yapıldı.