Türk Telekom, İspanya'nın Barcelona kentinde pazartesi günü ziyaretçilerine kapılarını açan ve dünyanın en büyük teknoloji etkinliklerinden biri olan GSMA Dünya Mobil Kongresi'nde gövde gösterisi yapan firmalardan biri oldu.
Bu yılki teması "Mobile is Everything - Mobil Her Şeydir" olarak belirlenen fuara, Türkiye'de 5G'ye yönelik adımların en somutu olarak açıklanabilecek Türk Telekom ile Korea Telecom arasındaki işbirliği damga vurdu.
Türk Telekom ile Korea Telecom arasındaki işbirliğinin imza töreni Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Vekili Dr. Özkan Poyraz, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, Kurul Üyesi Figen Kılıç, Türk Telekom CEO'su Rami Aslan ve Korea Telecom CEO'su Chang-Gyu Hwang'ın katılımıyla, Korea Telecom'un fuar alanındaki standında gerçekleştirildi.
Yapılan işbirliği ile Türkiye'de Türk Telekom müşterileri, dünyada ilk kez Korea Telecom tarafından Güney Kore'de kullanıma sunulan 4.5G hizmetiyle Wi-Fi bağlantısını bir araya getirerek mobil cihazlarda saniyede 1 Gigabit hıza ulaşılmasını mümkün kılacak "Giga 4,5G" teknolojisini 1 Nisan itibariyle deneyimleyebilecek.
"MÜŞTERİLERİMİZİ 5G'YE HAZIRLAYACAĞIZ"
İmza töreni ardından gazetecilerle bir araya gelen Türk Telekom CEO'su Rami Aslan, yapılan anlaşmaya ilişkin bilgi verdi. Aslan, Türkiye'yi daha hızlı, daha yüksek kapasiteye sahip, daha akıllı mobil şebekelerle tanıştıracak 4.5G hizmetlerinin başlamasına sadece 1 ay kadar zaman kaldığını hatırlatarak, "Türkiye genç ve dinamik nüfusu sayesinde dünyada mobil iletişimi en çok kullanan ülkelerden biri haline geldi. Biz de Türkiye'nin tek ve en büyük entegre operatörü olarak, 4.5G'de en iyi hizmeti sunmak için hazırlıklarımızı sürdürüyoruz" dedi.
Mobil yatırımlarda yalnızca 4.5G'nin temelini oluşturan fiber altyapıya odaklanmakla kalmayıp, bu hizmeti en iyi şekilde tüketicilerle buluşturacak üst yapıya da yatırım yaptıklarına işaret eden Aslan, şunları anlattı: "Türkiye'nin dijital devrimini gerçekleştirme hedefimize paralel olarak, Türkiye'yi 5G deneyiminin bir adım öncesi olarak tanımlanan 4.5G ile tanıştırmaya hazırız. 1800 MHz frekansında en yüksek kapasiteye sahip olmamız ve geniş fiber altyapımız sayesinde 4.5G'de en yüksek kapasiteyi sunmaya hazırız. Ayrıca, bu teknoloji ile en yüksek hız deneyimini de sunarak, müşterilerimizi 5G'ye hazırlayacağız.
Bu sözlerini yerine getirmek için dünya devleriyle işbirlikleri yapıyoruz. Korea Telecom ile yaptığımız anlaşma Türkiye'yi mobil iletişimde 'dünya süper ligine' taşıyacak. Anlaşmayla, dünyanın en hızlı mobil internet teknolojisini Güney Kore'den Türkiye'ye taşımaya hazırlanıyoruz. Korea Telecom ile yaptığımız işbirliği çerçevesinde 5G hızındak interneti 1 Nisan'da Türkiye'ye getireceğiz. Dünyanın en hızlı mobil internet deneyimini Türk Telekom müşterileri yaşayacak."
Aslan, Türkiye'de mobil kullanıcılara saniyede 1 gigabit hızında bağlanma olanağı sağlayacak mobil teknolojiyi Türkiye'ye getireceklerinin altını çizerek, bu hızın bugüne dek bir mobil cihaz üzerinden ulaşılabilen en yüksek hız olduğuna vurgu yaptı.
"KOREA TELECOM İLE İŞBİRLİĞİNİN KAPSAMI GENİŞLİYOR"
Aslan, sundukları bu yeni gelişmiş mobil internet teknolojisinin entegrasyon stratejisinin sonuçlarından biri olduğunu belirterek, "Mobil, internet, telefon ve TV servislerini 'Türk Telekom' tek markası altında birleştirdik ve bu sayede bütünleşik hizmetin hız üzerindeki etkisini müşterilerimizin deneyimine sunmaya hazırız" dedi.
Giga 4.5G teknolojisinin, ancak ileri teknoloji üst yapısı ve yüksek hızlı ve ülkenin her yanını saran fiber altyapıyla mümkün olabileceğine dikkati çeken Aslan şöyle devam etti: "Türk Telekom olarak genişbant iletişim teknolojilerinde Türkiye'nin lider şirketiyiz. Türkiye'deki hanelerin yüzde 98'ine genişbant hizmeti sağlıyoruz ve Türkiye'nin 81 iline yayılmış 213 bin kilometre fiber altyapıya sahibiz. Fiber altyapımız, Türkiye'deki hanelerin yüzde 62'sine ulaşıyor. Bu gücümüzü Türk Telekom tek markasıyla mobile de taşıdık ve fiberin gücünü mobil cihazlara ulaştırmak için kolları sıvadık.
Türkiye'de 4.5G'nin ötesi olarak sunmaya hazırladığımız bu teknoloji, entegrasyon stratejimizle farklı alanlardaki güçlerimizi birleştirerek neler başarabileceğimizin en güzel örneklerinden biri olacak. Korea Telecom ile bilgi birikimi paylaşımı etrafında kurduğumuz birliktelik, bizlere dünyanın en ileri teknolojilerini Türkiye ile öncelikli olarak buluşturma fırsatı sunuyor. Bu, Türkiye için bir ilktir."
Türk Telekom ve Korea Telecom arasında kültür ve tarih olarak büyük benzerlikler olduğuna dikkat çeken Aslan, her iki şirketin de ülkenin ilk telekomünikasyon altyapısının kurgulanmasını ve büyümesini üstlenen şirketler olduğuna dikkati çekti. Aslan kurum kültürü ve tecrübe olarak pek çok ortak noktaları olduğunu ifade ettiği Korea Telecom ile stratejik işbirliklerinin farklı alanlarda da süreceği bilgisini vererek, akıllı ev, akıllı şehir, büyük veri gibi konularda geleceği kurgulamak için birlikte çalışacaklarını anlattı.
"Antalya ve Karaman'da başlattığımız 'akıllı şehir' yaklaşımının sağladığı yeni olanakları ve benzersiz kaynak tasarrufunu Türkiye'nin 81 iline yaymak için bilgi ve birikimlerimizin birlikteliğinden güç alacağız" diyen Aslan, bundan sonra da Türk Telekom olarak Türkiye'nin dijital geleceği ve Türkiye'nin en yeni teknolojilere hızlı bir şekilde kavuşması için yatırım yapmaya devam edeceklerini söyledi.
Rami Aslan, Türk Telekom olarak 5G özelinde yaptıkları çalışmalarla 5G'nin yol haritasının çizilmesine yönelik dünyada etkin rol oynadıklarını belirterek, sadece Türkiye için değil, dünya için 5G teknolojisinin standartlarını yazdıklarını anlattı.
"STRATEJİK ORTAKLIĞIMIZ BİZİ GELECEKTEKİ EN İLERİ TEKNOLOJİLERE EN HIZLI ŞEKİLDE ULAŞTIRACAK"
Türk Telekom ile yaptıkları işbirliğinin her iki şirket için de son derece verimli sonuçlar doğuracağını belirten Korea Telecom CEO'su Chang-Gyu Hwang da Türk Telekom ile karşılıklı faydaya yönelik uzun dönemli bir işbirliği hedeflediklerini söyledi. Chang-Gyu Hwang, şunları kaydetti: "Hem Korea Telecom hem de Türk Telekom kendi ülkelerinde 100 yılı aşkın süredir lider telekom operatörü. Bu tarihi anlaşma ile bu liderliğin en az 100 yıl daha süreceğine ve tüketicilerimize en iyi servisi sunmaya devam edeceğimize olan inancımızı pekiştirmekten mutluluk duyuyorum. 2018 Pyeong-Chang Kış Olimpiyatlarında dünyada ilk kez 5G hizmetini vereceğiz ve Türk Telekom'la olan bu stratejik ortaklığımız bunun gibi pek çok vizyoner alanı da kapsayacak."
"4,5G LANSMANINDA HAZIR OLACAĞIZ"
Rami Aslan, fuar kapsamında düzenlenen bazın toplantısında gazetecilerle bir araya gelerek soruları yanıtladı. İşbirliği kapsamında verilmesi planlanan 1 gigabit hızın cihaza kurulacak basit bir yazılım ile müşteriler tarafından kullanılabileceğini belirten Aslan, sadece Türk Telekom müşterilerine verilecek bu hizmetin 1 Nisan'daki 4,5G'ye geçiş lasmanında hazır olacağını bildirdi. Kısa vadede belli alanlarda kullanılacak hizmeti uzun vadede tüm Türkiye'ye yaymak istediklerinden bahseden Aslan, "Dünyada data gittikçe önemli hale geliyor, yeni dünyanın petrolü data olacak" dedi.
Geleceğin teknolojilerini Türkiye'ye kazandırmada ana oyuncunun Türk Telekom olacağı değerlendirmesinde bulunan Aslan, bu konudaki kararlılıklarının altını çizdi. Dünyada yatırım hacimlerinin büyüdüğüne işaret eden Aslan, önümüzdeki 3 sene içinde sadece altyapıya 10 milyar lira daha yatırım yapacaklarını söyledi.
"BİRİLERİ ZAMANINDA YATIRIM YAPMADI DİYE ONLARIN AÇIĞINI KAPATACAK MODELLER YANLIŞ"
Aslan, geçtiğimiz günlerde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın operatörlere fiber konusunda yaptığı açıklama sonrasında yeniden gündeme gelen fiber altyapının paylaşılması konusuna da açıklık getirdi.
"Herkes zamanında yatırımını yapmış olsaydı şu an bunları konuşuyor olmazdık" diyen Aslan, şunları söyledi: "Kullanmak isteyen herkese altyapımız açık. Kim kullanmak isterse fiber altyapımızı zaten paylaşıyoruz. İddia edilenin aksine bizim 'Biz altyapımızı sizinle paylaşmıyoruz' demek gibi bir yetkimiz zaten yok. Regülasyona göre altyapımızı isteyenlerle paylaşıyoruz. Oradaki fiyat dengesini de ben belirlemiyorum. 'Türkiye'de fiber yok' diyene, 'Sen ne kadar fibere yatırım yaptın?' diye sormak gerek. Birileri zamanında yatırım yapmadı diye onların açığını kapatacak modeller yanlış.
'Bizim yatırım yapmamıza imkan verilmiyor' diyen operatöre, 'Madem imkan verilmiyor, diğer operatör nasıl 14 şehre fiber yatırımı yapmış?', 14 şehre yatırım yapana da, 'Diğer illere yapamıyorsanız, bu 14 şehre nasıl izin aldınız?' diye sormak lazım. Ağrı, Erzurum gibi illerde izin almak daha kolay, neden oralara yapılmadı yatırım?"
Türk Telekom olarak 81 ilde fiber altyapı yatırımları olduğuna dikkati çeken Rami Aslan, fiberde sadece karlılığı yüksek şehirlerde yatırım yapılmasını eleştirerek, rakip firmaların Doğu ve Güneydoğu illerine de açılması gerektiğini söyledi.
"TÜRK TELEKOM AZ KONUŞTU ÇOK İŞ YAPTI"
Rami Aslan, herkesin ayrı ayrı fibere yatırım yapmasının kaynak israfı olduğu yönündeki eleştirilere de yanıt verdi. Fibere yapılan yatırımın yüzde 80'inin iç pazarda kaldığına işaret eden Aslan, burada bir israftan bahsediliyorsa o israfın nerede olduğunun iyi hayal edilmesi gerektiğini söyledi.
"Zamanlamaya dikkat edin, israf meselesi neden şimdi konuşulmaya başlandı?" diyen ve herkesin söylediğini yapması gerektiğinin altını çizen Aslan, "Türk Telekom az konuştu çok iş yaptı" yorumunu yaptı. Rami Aslan, diğer operatörlerle işbirliğine kapalı olmadıklarına vurgu yaparak, "Otobanlar ve kırsal alanda yapılacak çok yatırım var. Orada işbirliği yapabiliriz. Herkes yeteri kadar fiber var-yok demeden yatırımını yapsın. Mevcut altyapımızı regülasyona uygun şekilde biz zaten paylaşıyoruz" dedi.
Geçtiğimiz günlerde Avea ve TTNET markalarını Türk Telekom çatısı altında birleştirdiklerini hatırlatan Aslan, bu kapsamda tüzel kişiliklerin birleşip birleşmeyeceği yönündeki soruyu da, "Bu sadece marka birleşmesi, şirketlerin tüzel kişilikleri devam ediyor. Türkiye'deki kanunlar bu 3 şirketin tüzel birleşmesine mevcut haliyle izin vermiyor, bu kapsamda çalışmalarımız sürüyor ama mevcut yasalarla şu an bu birleşme mümkün değil" şeklinde yanıtladı.
4.5G ile birlikte internetteki yüksek hız artışları nedeniyle yetersiz kalacağı düşünülen adil kullanım kotalarının artırılması hususunda ise Aslan, "Eğer artırılırsa altyapımız bunu fazlasıyla kaldıracak güçte" ifadelerini kullandı.