Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, "kiralık araba", "kiralık bisiklet" ifadelerini duyduğunu ancak bir insanı "kiralık işçi" diye tanımlamanın son derece yanlış olduğunu söyledi.
TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonunda, İş Kanunu ile Türkiye İş Kurumu Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmeleri devam ediyor.
Tasarı üzerinde milletvekillerinin görüş ve eleştirilerine yanıt veren Soylu, dünyada istihdam sorunu bulunduğunu, istihdam politikalarının dünyanın uzun zamandır tartıştığı para politikalarından da önemli noktaya geldiğini söyledi.
Uluslararası doğrudan yatırım arttığında mutlu olduklarını ifade eden Soylu, bu yatırımların ülkeye gelmesi için birçok düzenleme yapıldığını anımsattı. Bakan Soylu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu işin başından itibaren söylüyorum, çok büyük bir devrim gerçekleştiriyor değiliz. Burada çalışma hayatının içerisinde kayıtdışı olarak bulunan meseleyi, kayıt içine alabilmek, istihdama bir nefes daha verebilmek için, çalışan insan sayısının biraz daha artmasını temin etmek için adım atmaya çalışıyoruz.
Tasarı hazırlanırken dikkat edilen en önemli parametre, 'çalışanlara haksızlık yapılabilir mi', tasarıyla ilgili en temel hassasiyetimiz 'burada istismar olur mu' endişesidir. Bütün sosyal taraflarla konuşuyoruz. Halen masamızın etrafında 'kiralık işçi' diye tanımlama geliyor. Kiralık araba, kiralık bisiklet duydum ama bir insanı kiralık işçi diye tanımlamak son derece yanlış. Kiralık işçilik tanımlamasını ben bu meselenin özüyle buluşturmaya çalışıyorum, buluşturamıyorum. Bu tasarı, İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası, İş Kanunu, Türkiye İş Kurumu Kanunu'nun güvencesi altındadır. Daimi işçilik kurmuyoruz, geçici işçilik kuruyoruz. Bu düzenlemenin, ILO ve AB normlarına aykırı bir tek tarafını gösterin."
Soylu, 1 Ocak 2015'ten bugüne kadar Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarında yüzde 57'lik artış sağladıklarını bildirdi.
Tasarının tümü üzerinde görüşmelerin tamamlanmasından sonra, maddelerine geçildi.