Van'daki bir otelde düzenlenen DAP Bölgesi Havza Bazlı Hayvancılık Master Planı Projesi tanıtım toplantısına Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Bakan Yardımcısı Yusuf Coşkun, DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir, Van Valisi İbrahim Taşyapan, AK Parti Milletvekilleri Beşir Atalay, Burhan Kayatürk, 6 ildeki üniversitenin rektörü, kurum amirleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı. Bakan Yılmaz, projenin bölgede yaşayan herkesi ilgilendirdiğini söyledi. Van'da yaşanan güzel gelişmelerin sadece kendisini değil bütün bölgeyi etkilediğini belirten Yılmaz, şöyle konuştu:
"Geçmişte 'DAP' diye bir planlama, bölgeye dönük çalışmalar yapılmıştı. Ancak DAP Bölge Kalkınma İdaresi yoktu. İlk kez Doğu Anadolu'nun da bir bölge kalkınma idaresi oldu. 2011 kuruluşunu gerçekleştirdik ve o tarihten bu yana çalışmalarımız yürütüyoruz. Tüm kesimlerin desteğini alarak DAP eylem planını hazırladık. Eylem planımız 2014-2018 dönemini kapsıyor. Bu dönem içinde DAP bölgesinde 21 milyar liralık bir yatırım hacmini ifade ediyor. Bunu 5 eksene oturttuk. Birincisi Tarım ve hayvancılık. Sonra sanayi, fiziki alt yapı ve kentsel dönüşüm, kurumsal kapasitenin geliştirilmesi, beşeri sermaye ve yatırım konuları geliyor."
TARIM KALKINMANIN ÖNEMLİ ALANLARINDAN BİRİ
Hayvancılık alanında katma değerin bölgede kalması için ciddi çalışmalar yürüttüklerini ve hayvan borsasını bölgeye kazandırmayı amaçladıklarını belirten Yılmaz, bunların sağlanmasıyla bölge halkının refah düzeyinin daha da artacağını söyledi. Bakan Yılmaz, tarım ve hayvancılık sektörünün bölgenin temel sorunu olduğunu vurgularken, tarımın, kalkınmanın en önemli alanlarından biri olduğunu anlattı. Bakan Yılmaz, "Kalkınmış' denilen ekonomilerin sanayiden önce tarımda devrim yaptığını görüyoruz. Tarımını dönüştüremeyen, sanayileştiremeyen bir ekonominin gerçek anlamda kalkınması mümkün değildir. Biz tarım sektörünü stratejik bir sektör olarak görüyoruz. Çeşitlenen ihtiyaçlar, talep koşulları dikkate alındığında tarım eskisinden de daha önemli bir duruma gelmiştir" diye konuştu.
AMACIMIZ MODERN TARIM SEKTÖRÜ OLUŞTURMAK
Amaçlarının modern tarım sektörü oluşturmak olduğunu anlatan Bakan Yılmaz, bunu da halk ile birlikte yapacaklarını bildirerek, "Masa başında, Ankara'da oturarak değil, bölgelerde sizlerle bir araya gelerek bunu sağlayacağız. Üreticimizle, sektör temsilcileriyle, meslek kuruluşlarıyla bu projeyi yapmanızı istiyoruz. Bu nedenle onları bu toplantıya davet ettik. Benim proje ekibinden ricam üreticilerle çok yakın çalışmalarıdır. Verileri oluştururken bire bir üreticilerle, oda başkanlarıyla birlikte bu fikirleri geliştirelim" dedi. Projenin araştırma ve geliştirme çalışmaları için 1.3 milyon lira kaynak ayırdıklarını söyleyen Yılmaz, 9 ay süren projenin tamamlanmasının ardından somut adımlar atacaklarını belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Başarılı olmamız için uygulanabilir fikirler ortaya koymamız lazım. Kalkınma Bakanlığı olarak her zaman sizlerin emrindeyiz. Yeter ki uygulanabilir bir proje olsun. Kaynak bir şekilde bulunur. Kaynak gerçek kısıt değildir. Gerçek kısıt doğru, uygulanabilir kaliteli projelerdir. Bu projeler hazırlandığında kaynak bir şekilde bulunur yeter ki bize güzel fikirler ve projeler getirin. Huzur ortamını kardeşliğini pekiştirelim. Yaşadığımız hadiseleri geride bırakarak, birlik beraberlik içinde bölgemizin yatırım ortamını iyileştirmemiz lazım. Yoksulluğu, işsizliği nasıl ortadan kaldırabileceğimizi tartışmamız gerekiyor. Çobanlık bir peygamber mesleği ama maalesef bu gün o mesleğe farklı bakış açısı var. Bu konudaki düşünceleri değiştirmemiz gerekiyor. Bunun iyileştirilmesi konusunda adımlar atıyoruz. Kırsal alanda yaylalarda kadınların emeğine yönelik daha sistemli tanımlamaların geliştirilmesi gerekiyor. Bu konuda çalışmalar yapacağız. Böylece insanların refahını arttıracağız."
Yılmaz, Van'ın bir sınır olduğunu ve yanı başında devasa bir pazarın bulunduğuna dikkati çekerek, "İran uzun zamandır ambargo nedeniyle ekonomide sorunlar yaşadı. Bu sorun önemli oranda aşıldı. Uluslararası anlaşmalarla İran'a uygulanan ambargoların kaldırıldığını görüyoruz. Bu ülkemiz, bölgemiz ve Van için büyük bir fırsat. Bunu kalkınma sürecinde değerlendirmeliyiz. İş adamlarına sesleniyorum. Gereksiz işlerle uğraşmadan, 'biz bu pazara nasıl girebiliriz, iş dünyasıyla iş birliğimizi nasıl geliştirebiliriz' konusunda emek harcanması gerekiyor. Sürekli gidip gelmeliyiz. İş dünyamızın temsilcileriyle gidip geleceğiz ve bu fırsatı değerlendirmeliyiz" diye konuştu.