Ekmeğe yapılan zam, diğer unlu mamüllere yansımakta gecikmedi. Özellikle daha sağlıklı düşüncesiyle son yıllarda tüketimi artan "tam buğday", "çavdar", "mısır ekmeği" gibi ürünlere ortalama 50 kuruş zam yapıldı. Büyükşehirlerde ortalama 1.50 ila 4.50 TL arasında satılan bu ekmeklerin fiyatı, genel minimum 2 lira oldu. Tam buğday gibi ekmeklerdeki fiyat artışı genel karara bağlı olarak değil, fırınların inisiyatifiyle yapılıyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı fırınlara çeki-düzen verecek yeni bir düzenleme için harekete geçti. Geçtiğimiz günlerde fırıncıların bu konudaki taleplerini alan Bakanlık, işletmelere ciddi darbe vuran, halkın sağlığını tehdit eden merdiven altı üretimin önüne geçmek için sıkı yaptırımlar getirmeye hazırlanıyor.Buna göre, "işletme kayıt belgesi" olmayan firmalara mevcut düzenlemedeki para cezası yerine "kilit vurma" yaptırımı getiriliyor. Yeni düzenleme, fırın sayısının azaltılmasını ve verimliliğin artmasını sağlayacak.
"FIRINLAR AZALIRSA EKMEK 80 KURUŞA DÜŞER"
Türkiye
Fırıncılar Odası Başkanı Halil İbrahim Balcı, işletme kayıt belgesi olmayan fırınların bir gün değil, bir saat bile çalışmaması gerektiğini belirterek, bakanlığın kararını desteklediklerini söyledi. Düzenlemeyi çok olumlu karşıladıklarını ifade eden Balcı, Türkiye genelindeki fırın sayısının sınırlandırılmasının çok önemli olduğunu vurguladı. Balcı, "Bir fırın en az 15 bin ekmek üretirse, maliyeti de yüzde 20 oranında düşüyor. Bu da 1 lira olan ekmeğin fiyatının 80 kuruşa kadar inmesi demek. Bu çalışmayı Tarım Bakanlığı'na da sunduk" dedi.