Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye'nin enerji alanında orta ve uzun vadeli projelerini milletvekilleri ile yaptığı 3 ayrı toplantıda anlattı. Edinilen bilgiye göre Albayrak zaman zaman yaşanan elektrik kesintileri konusunda sorularla karşılaştı. Elektrik üretimi ile ilgili bir sıkıntı bulunmadığını, kesintilerin büyük ölçüde fiziki altyapı yetersizliğinden kaynaklandığını belirten Albayrak, 17.8 milyar TL'lik altyapı hamlesi başlattıklarını anlattı. Bakanlık, TEDAŞ ve dağıtım şirketlerinin ortak çalışması ve 17.8 milyarlık yatırımla, fiziki altyapının yüzde 85'inin 5 yıl içinde modernize edileceğini kaydeden Albayrak, kurulacak üç ayaklı mekanizma ile tüm yatırımların denetleneceğini vurguladı.
Doğalgazda arz güvenliği için depolama kapasitesi artırılacak. Tuz Gölü yakınında, Aksaray'da yapılan "Yeraltı Depolama Projesi" tamamlanacak. Silivri'de 2.6 milyar metreküplük kapasiteye sahip doğalgaz depolama tesisinin kapasitesi 4.3 milyar metreküpe çıkarılacak. Ayrıca yeni bir LNG depolama tesisi kurulacak. Bu 3 proje ile birlikte depoların sisteme gaz verme kapasiteleri de yenilenerek artırılacak.
YERLİ VE YENİLENEBİLİR
Dünyada 500 civarında nükleer enerji santrali bulunuyor. Türkiye sınırına çok yakın noktalarda ise Bulgaristan ve Ermenistan'da 1970'lerin teknolojisine sahip santraller var. Türkiye, 2020'lerin teknolojisi ile santrallerini kuracak ve yüksek güvenlikli nükleer santrallere sahip olacak. Türkiye'nin nükleer olmadan enerji arzı güvenliğini ve çeşitliliği sağlaması mümkün değil. Ancak yatırımlarda yerli ve yenilenebilir enerjiye öncelik verilecek. Kömürün çıkarılmasında iş güvenliği ve işçi sağlığından feragat edilmeyecek. Kömür santrallerinde filtreleme sistemleri yeni teknolojilerle dönüştürülecek, emisyon oranı düşürülecek.
Borun en büyük kaynağı Türkiye'de olduğu için, diğer ülkelerde bor konusundaki Ar-Ge yatırımları düşük kalıyor. Bu nedenle Türkiye borla ilgili Ar-Ge çalışmalarına ağırlık verecek. Borun hammadde olarak satılmasına değil, işlenmiş ve katma değeri yüksek ürün olarak satılmasına öncelik verilecek. Albayrak'ın bu konuda fındık örneğini anlattığı ifade edildi. Dünyada en büyük fındık üreticisi Türkiye iken, en fazla çikolata üretilen ve tüketilen ABD, fındık yerine kendi ürünü olan yerfıstığını ağırlıklı olarak kullanıyor. ABD'nin kendi hammaddesini kullanması, bor konusunda Türkiye'ye örnek olacak. Türkiye, "kendi göbeğini kendi kesecek."