Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın son Doha ziyareti sonrasında tarihinin en güçlü dönemini yaşayan Türkiye-Katar ilişkilerini Katar'ın Ankara Büyükelçisi Salem Mubarak El-Şafi ile konuştuk. İki ülke arasındaki güçlü ilişkilerin sihrini herkesin merak ettiğini vurgulayan El-Şafi, "İlişkileri daha da ileriye götürecek her türlü destek ve katkıya hazırız" dedi. El-Şafi, Türkiye ile yapılan son enerji anlaşmasında ihraç edilecek LNG miktarının belirtilmediğini ifade ederken, "Bu kriz döneminde, kardeş ülkemize her türlü miktarı temin etmeye hazırız" ifadelerini kullandı. İlişkilerin sadece devlet düzeyinde kalmamasını ve halkların da yakınlaşmasını istediklerini söyleyen El-Şafi, bu kapsamda vizelerin kaldırıldığını vurguladı. Büyükelçi SABAH'a şunları anlattı:
İLİŞKİLERİN SİHRİ: Herkes, iki ülke arasındaki güçlü ilişkilerin sihrini merak ediyor. Katar, Türkiye ile siyasi olarak tüm konularda aynı düşünce içinde. Suriye'de de halkın yanında sadece Katar ve Türkiye vardı. Türkiye'nin cesur tutumunu çok iyi biliyoruz.
DOĞALGAZ ZENGİNİ ÜLKELER
KARDEŞ ÜLKE İÇİN HAZIRIZ: Dünyada LNG arzında birinci, rezervde de üçüncü ülkeyiz. Geçen sene 1.2 milyar metreküp bir ihraç ettik. Bu sene bu kriz döneminde kardeş ülkemize her türlü miktarı temin etmeye hazırız. Bu anlaşmada da yansıdı. Miktar Rusya'ya ve buradaki depolama kapasitesi bağlı.
RUSYA TERÖRÜ ARTIRDI: Rusya Suriye'de hiçbir şeye ulaşamadı yani. Tersine terörü daha da artırdı. Zarar gören Suriye halkı oldu. Bugün Suriye'deki durumun sebebi önce Esad, sonra İran ve Rusya'dır.
KRİZ FIRSATA MI DÖNÜŞÜYOR?
AFŞİN-ELBİSTAN İÇİN GÖRÜŞME SÜRÜYOR
YENİ YATIRIMLAR OLABİLİR: İki ülke arasında enerji alanında ilişkiler çok iyi düzeye getirilmeli. Bu doğrultuda başka alanlarda da çalışmalar var. Bunlar ilerisi için ortaya çıkacak. Teknik detaylar da var, bunlara bakılıyor. Afşin-Elbistan projesi ile görüşmelerimiz sürüyor. Türkiye çok verimli topraklara sahip, her türlü yatırım yapılabilir. Katar olarak Türkiye ile siyasi alanda ulaştığımız düzeye henüz ekonomi ve yatırım alanında ulaşmış değiliz. Tabii ki bu ilişkileri daha da ileriye götürecek desteğe, katkıya hazırız.
AMAÇ HALKLARIN YAKINLAŞMASI
ASKERİ ÜS İLİŞKİLERE YANSIR: Askeri üs, işbirliğini daha da derinleştirmek amacıyla yapılmış bir girişimdir. Biliyorsunuz, her iki tarafın birbiriyle daha fazla işbirliği yapma arzusu var. Türkiye'nin, Osmanlı'nın çıkışından beri Körfez Bölgesi'nde hiçbir izi kalmadı. Böyle bir vesile oldu. Türkiye'nin o bölgede olmasına bu da işbirliğimizi daha da derinleştiriyor daha da pekiştiriyor.
VİZELER KALDIRILDI: Bunlar örnek ilişkilerdir. Bunun sadece devlet düzeyinde kalmasını istemedik, halkların da yakınlaşmasını sağlamaya çalıştık. Bir takım eylemlerde bulunduk. Halklar birbirini çok iyi tanısın istedik. Bu doğrultuda 2015 Katar-Türk yılı oldu. 15 anlaşma imzaladık. Son dakikada 16'ncısı geldi ve vizeler kaldırıldı.