Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) finans ağı ağır bir darbe aldı. Yurtları ve okulları hızla boşalan Paralel Yapı'nın iş dünyası içindeki yapılanması kırılıyor. FETÖ soruşturması çerçevesinde Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu'na (TUSKON) baskının ardından Paralel Yapı'nın sıkı destekçisi işadamları birer birer dernekten ayrılmaya başladı.
600 KİŞİ İSTİFA ETTİ
Birçok ilde 600'den fazla işadamının istifa dilekçesi yolladığı öğrenildi. Bursa Girişimci İşadamları Derneği ve Kocaeli Aktif Sanayici ve İşadamları Derneği gibi birçok dernekten istifa eden işadamları arasında Akel Eşarp Yönetim Kurulu Başkanı Emin Akça, Yılmaz Şirketler Grubu Başkanı Aydın Yılmaz, Üçkollar Yapı Dekorasyon Genel Müdürü Sıdık Üçkollar, Tezyaparlar Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Tezyaparlar da var.
MERCEK ALTINDA
TUSKON ve bağlı derneklerine yapılan baskının ayrıntıları da netleşmeye başladı. Başbakanlık, Maliye, MASAK, BDDK, SPK'nın beşli kıskaca aldığı yapının finans ağında yeni bilgilere ulaşırken, destek veren dernekler, şirketler "ulusal güvenlik" incelemesine alınıyor. Örgütün lobi faaliyetlerini de yürüten TUSKON'un yurtdışındaki bağlantıları, Türkiye aleyhine yürüttüğü çalışmalar, üye firmaların izah edilemeyen para hareketleri de mercek altında. İzmir, Uşak, Bursa, Ankara'nın ardından Kayseri ve Denizli'de de bazı derneklere yönelik inceleme yapılacak.
TERÖR ÖRGÜTÜNE YARDIM
İncelemelerde, Paralel Yapı ile bağlantılı derneklerin topladığı bağışların örgüte gidip gitmediğine bakılacak. "Himmet, burs, zekat" gibi isimlerle bu yapıya para toplamayı sürdürenler hakkında terör örgütüne yardım kapsamında işlem yapılacak. Güvenlik ve mali birimlerin yürüttüğü operasyonlarla bu paraların yurtdışına çıkışı da engellenecek. Finans sisteminden gönderilen paralar takip edilirken, derneklerdeki bağışların hangi oranda vergiden düştüğüne bakılıyor. Makbuzsuz olarak toplanan paraların resmi kayda alınmadığı, örgüt elemanlarınca yurtdışına çıkarıldığı belirtiliyor.
PARALEL LOBİCİLER YURTDIŞINDA İŞBAŞINDA
Paralel Yapı, Avrupa ülkelerinde Türkiye'de yatırımları ve bankaları bulunan, Merkez Bankaları nezdinde kara propaganda yürütüyor. Brüksel, Strazburg gibi kilit şehirlerde oluşturulan ekiplerle bazı partiler ve milletvekillerine danışmanlık yapıp AB raporları yönlendiriliyor. TUSKON üzerinden ilişkiler kurularak, cemaatin Türkiye'de "özgürlük, demokrasi" mücadelesi verdiği izlenimi yaratılmak isteniyor. TUSKON üzerinden kurulan Avrupa'daki ilişkileri S.Y. isimli kişinin yürüttüğü belirlenirken, bu isim kuruluşlarla Paralel Yapı arasında network sağlıyor.
PARAVAN PARA TRANSFERİ
Paralel
Yapı'nın finans ayağını çökertmeye yönelik çalışmaları kilitleyen bürokratlar da gidecek. Yargı ayağında olduğu gibi kamudaki bazı denetim kuruluşlarında da köklü bir değişikliğe gidilecek. BDDK ve MASAK gibi kritik kurumlar da güçlendirilecek. Emniyet Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan özel ekibin teknik takibi ile örgütün para transferleri de ortaya çıkarılıyor. Transferlerin kurulan paravan şirketler üzerinden gerçekleştirildiği belirlendi.
"PARALEL'İN ABİ"Sİ DE BIRAKTI!
FETÖ
lideri Fetullah Gülen'in prenslerinden ve Gaziantep'te 'Süper Abi' diye tanınan Nakıboğlu ailesi dün apar topar açıklama yaparak TUSKON'dan ayrıldığını duyurdu. Naksan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Nakıboğlu, şirket olarak hiçbir kurum ve yapıya bağlı olmadan Türk ekonomisine katkı sunmayı sürdürecekleri belirterek, "Naksan Holding olarak TUSKON'dan ayrıldık. Bundan böyle hiçbir tüzel veya gerçek kişi, ismimizi herhangi bir kurum ve kuruluşla anmamalıdır. Bizim tek düşüncemiz ülkemiz ve milletimize daha fazla katkı sağlamaktır" dedi. Paralel Yapı'nın en önemli şirketlerinden Kaynak Holding'in de ortaklarından olan Nakıboğlu ailesi Gezi olayları sırasında da eylemcilere destek vermişti. En son aileden Paralel Yapı A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Taner Nakıboğlu'nun, TMSF'nin el koyduğu Bank Asya'ya olan kredi borcunu ödememek için mal kaçırdığı tespit edilmiş, 50 milyon TL tutarındaki mal varlığına tedbir konulmuştu.