Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) soruşturması iş dünyasıyla Gülen arasında köprü görevini yürüten Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu'na (TUSKON) uzandı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla TUSKON'a bağlı Anadolu İşadamları Federasyonu (ANFED), Başkent İşadamları ve Sanayicileri Derneği, Hür Sanayici ve İşadamları Derneği, Aktif Sanayici İşadamları Derneği, Ankara İşadamları ve Sanayicileri Derneği ve Sivil Toplum Akademisi'nin de aralarında bulunduğu 15 dernek ile 5 işadamının adresine baskın yapıldı. Baskın yapılan derneklerin örgütün mali yapısı içerisinde himmet yoluyla gelir sağlama, örgütsel toplantılar ve mali alanda işbirliği sağlama gibi faaliyetlerde bulundukları vurgulandı. 3 gün süreceği belirtilen aramalarda federasyona bağlı işadamlarının listeleri ile mali verileri içeren dosyalar ve dijital verilerin yer aldığı bilgisayarların imajları yedeklenmeye başlandı. Adreslerdeki mali veriler arasında yer alan muhasebe kayıtları, banka hesap defterleri, para transfer dekontları, yıllık gelir-gider tabloları, ajandalar ile derneklere üye olan işadamlarının listesi tek tek kayıt altına alınıyor.
FETÖ'NÜN KASASI
FETÖ adına patronlarla köprü görevi yürüten TUSKON, 2005'te İstanbul'da kuruldu. 7 üye federasyon, 211 üye işadamları derneğini bünyesinde barındırıyor. Konfederasyon, aynı zamanda terör örgütünün yurtdışı ayağını oluşturuyor. Brüksel, Washington, Moskova, Pekin ve Addis Ababa'daki ofisleriyle vatandaşlardan toplanan himmetler ile işadamlarından toplanan haraçlar TUSKON üzerinden örgüte aktarılıyor.
İŞADAMINA ANANAS, GAZETECİYE ÇİKOLATA
Fetullah Gülen, TUSKON'u iş dünyasına kumpas için kullanıyordu. Gülen'in sızan telefon kayıtlarında "Hoca ile ünlü işadamları arasındaki köprü" görevini yürüten Mr. Ananas lakaplı isim TUSKON Genel Sekreteri Mustafa Günay'dı. Günay, telefonda Mustafa Koç, Ali Sabancı, Turgay Ciner, Mehmet Nazif Günal gibi isimlerin Fetullah Gülen ile para ve çıkar ilişkisi içinde olduğunu anlatmış, Koç'a giden ananaslardan bahsetmişti. Hatta Uganda'daki petrol rafinerisi ihalesini Koç'a vermek için Gülen'den izin istemişti. TUSKON'un gazetecilere de çikolata ve çiçek saksıları içinde sahte belgeler göndererek haber yaptırdığı da ortaya çıkmıştı.
GÜLEN, DEİK'E KARŞI KURDU
Gülen, paralel işadamlarına Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne bağlı Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'na (DEİK) rakip olarak TUSKON'u kurdurmuştu. DEİK, etkisiz hale getirilmeye çalışılmıştı. Paralel Yapı'nın 17-25 Aralık operasyonuyla hükümete kurduğu kumpas ortaya çıkınca birçok işadamı TUSKON'dan istifa etmişti.