"EKMEĞE EL DEĞMEMELİ"
"YILDA 1.4 MİLYAR LİRA DEĞERİNDE EKMEK ÇÖPE GİDİYOR"
Yaklaşık 7 aylık zorlu üretim süreci sonunda sofraya gelen ekmeğin sadece 1 saniyede çöpe atıldığını vurgulayan Yılmaz, "Toprak Mahsulleri Ofisi'nin günlük ekmek israfı verisinden yola çıkarak yaptığımız hesaplamalara göre, yılda ortalama 1.4 milyar lira değerinde ekmeği israf ediyoruz ve bu durum Türkiye ekonomisine önemli bir maliyet yüklenmesine sebep oluyor. Bir yıllık ekmek israfı karşılığında örnek olarak; yaklaşık 1 milyon 430 bin asgari ücret ödenebilir, 24 derslikli 191 ilkokul ya da 954 spor salonu veya 100 yataklı 84 hastane yapılabilir, 10 milyon 147 bin 518 öğrencinin bir aylık okul gideri veya 35 bin 770 kişinin evlilik masrafları karşılanabilir" açıklamasında bulundu."İSRAFI ÖNLEMEK ELİMİZDE"
16 Ekim Dünya Ekmek Günü ile aynı tarihte olan Dünya Gıda Günü dolayısıyla dünyadaki açlık sorununa da dikkat çeken Yılmaz, "Birleşmiş Milletler verilerine göre dünyada açlık ve yetersiz beslenme yüzünden her gün 17 bin, her yıl 6 milyon çocuk hayatını kaybediyor. 900 milyon kişi her sabah açlıktan ölme riskiyle güne başlıyor.
Tüm rakamlar, ekmeğimizi israf etmememiz gerektiğini net bir şekilde anlatıyor. İsrafı önlemek için öncelikle ihtiyacımız kadar satın almak ve aldığımız ürünü doğru koşullarda saklamak büyük önem taşıyor. Ayrıca günlük ihtiyacımız kadar ekmek satın almalı ya da pişirmeliyiz. Bayat ekmekleri ısıtıp kızartmanın yanı sıra, tost yapmak, çorbaya katmak, köfte harcı olarak kullanmak, ekmek tatlısı yapmak gibi yöntemlerle değerlendirebiliriz. Unutmamalıyız ki ; israf edilen sadece ekmek değil; çiftçinin emeği, alın teri, milli servetimiz ve dünyadaki aç insanların haklarıdır" şeklinde konuştu.
Yılmaz, sözlerini şöyle tamamladı: "Ambalaj Sanayicileri Derneği'nin verilerine göre paketli ekmek tüketimi artarsa, çöpe giden ekmeğin yüzde 50'sini kurtarma şansımız var
. Çünkü paketli ekmeği derin dondurucuda 6 aya kadar saklamak mümkün. Yemek istediğinizde ekmek kızartma ve tost makinesinde ya da bir tavada ısıtarak veya kendiliğinden çözünmesini bekleyerek ekmeğinizi ilk günkü tazeliğinde tüketebilirsiniz."