8,3 milyar ton olan rezerv miktarı, bu süre içerisinde yüzde 88 oranında artarak 15,6 milyar tona ulaştığını kaydeden Alaboyun, "Bu artış, bizi yıllık 2,5 milyar dolarlık doğalgaz ithalinden kurtarıyor" dedi.
3 BÜYÜK REZERV 4,2 MİLYAR TON
Linyit'in büyük oranda termik santrallerde yakıt olarak kullanılan bir çeşit kömür olduğunu aktaran Alaboyun, 2005 yılı itibariyle MTA Genel Müdürlüğü tarafından yoğun linyit arama çalışmaları başlatıldığını söyledi. Alaboyun"Bu dönemdetoplam 1.531.617 metre sondaj yapıldı ve 3 tanesi büyük rezervli olmak üzere 12 yeni linyit sahası keşfedildi, 2 sahada da rezerv artışı sağlandı. 3 büyük rezerv ise, 1,8 milyar ton rezerv değeri ile Konya-Karapınar'da, 1,5 milyar ton rezerv değeri ile Eskişehir-Alpu'da ve 940 milyon ton rezerv değeri ile Afyon Dinar'da bulunuyor. 3 büyük rezervin toplam büyüklüğü ise 4,2 milyar ton" diye konuştu.
PARASAL DEĞERİ 200 MİLYAR DOLAR
Orta ve küçük ölçekli rezervlerle birlikte 10 yılda yaklaşık 7,3 milyar ton yeni rezerv bulunduğunu ifade eden Alaboyun, "Parasal değeri 200 milyar doları bulan bu rezervlerle birlikte, 8,3 milyar ton olan toplam rezervimiz yüzde 88 oranında artarak 15,6 milyar tona ulaştı. Bu artış, bizi yıllık 2,5 milyar dolarlık petrol ve doğalgaz ithalinden kurtarıyor" dedi.
1984-2004 ARASINDA LİNYİT ARAMASI YAPILMADI
Önceki dönemlerde Türkiye'de yapılan linyit arama çalışmaları hakkında da bilgi veren Alaboyun, "MTA Genel Müdürlüğü tarafından ülkemizde linyit arama çalışmalarına 1938 yılında başlanılmış 1984 yılına kadar toplam 1.459.000 m sondaj yapılarak 117 adet Linyit sahası saptandı. Bu çalışmalar sonucunda 8,3 milyar ton linyit rezervi tespit edildi. 1984 - 2004 arasında herhangi linyitaraması yapılmadı" şeklinde konuştu.
ÇALIŞMALARI TAMAMLANAN SAHALAR EÜAŞ VE TKİ'YE DEVREDİLDİ
Alaboyun, rezerv tespit edilen sahalarla ilgili şunları söyledi; "Çalışmaları tamamlanan Karapınar-Ayrancı, Tekirdağ-Çerkezköy, Afşin-Elbistan (MTA) linyit sahaları EÜAŞ Genel Müdürlüğüne, Amasya-Merzifon, Kırklareli-Pınarhisar-Vize, Eskişehir-Alpu ve Konya-Ilgın sahaları ise TKİ Genel Müdürlüğüne devredildi.Afyonkarahisar-Dinar linyit sahasının EÜAŞ Genel Müdürlüğüne devri sözleşme aşamasında. Afyonkarahisar-Dinar, Isparta-Şarkikaraağaç, Denizli-Çardak ve Denizli-Çivril sahaları da, İhtisaslaşmış Devlet Kurumlarına devre hazır halde bulunmaktadır."
YILSONUNA KADAR 250 BİN METRE SONDAJ DAHA
Bakan Alaboyun, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli, İstanbul, Ankara, Aydın, Afyon, Amasya, Bolu ve Muş illerinde de arama ve rezerv belirleme çalışmaları yapıldığını ve yılsonuna kadar bu bölgelerde 250 bin metre sondaj yapılmasının hedeflendiğini söyledi.
Keşfedilen yeni linyit sahaları:
- Konya-Karapınar Sahasında 1,832 milyar ton,
Rezerv artışı sağlanan sahalar:
- Afşin-Elbistan EÜAŞ Sahasında 1,3 milyar ton,- Manisa-Soma TKİ Sahasında ise 205 milyon ton rezerv tespit edildi.