Savunma sanayisinden dev çıkarma
Türkiye ve Katar savunma sanayisinin öncü kuruluşlarını buluşturan High Tech Port by MÜSİAD Katar Fuarı ve 19'uncu Uluslararası İş Forumu, Katar'ın başkenti Doha'da başladı. Yaklaşık 5 milyar dolarlık ticaret hacmi oluşturması beklenen fuar, Türk mühendisliğinin gövde gösterisine dönüştü. Turkuvaz Medya'nın basın sponsorluğunu üstlendiği organizasyona Atak helikopteri, Altay Tankı, MİLGEM, Göktürk-2 Uydusu, Kirpi ve İnsansız Hava Araçları gibi son dönemde öne çıkan yerli projeler damga vurdu. Fuarın açılışında konuşan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Türkiye ve Katar'ın güvenlik ve istikrara yönelik çabalarının önemine işaret etti. Gönül, tüketici ve yatırımcıları bir araya getiren fuarın ileri teknolojiyle üretilmiş ürünlere yapılacak yatırımları desteklediğini de vurgulayarak, "Katar'la işbirliğine önem veriyoruz" dedi.
TAMAMEN YERLİ SİLAHLARIMIZ
TİCARİ ORTAKLIĞA KATKI
Katar Savunma Bakanı Hamad Bin Ali El-Atiyye de dünya ekonomisinin zor bir dönemden geçtiğini vurgulayarak, böylesi zamanlarda uluslararası işbirliğinin daha fazla önem kazandığına dikkat çekti. Fuarın Katar ve Türkiye arasındaki işbirliğinin gelişmesine önemli katkı sağlayacağını belirten El Attiyah, "Bu organizasyon ülkemizdeki iş fırsatlarının yakından görülmesi imkânı da sunacak" diye konuştu.
SIRADA SUUDİ ARABİSTAN VAR
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak ise küresel nüfusunun dörtte birini oluşturan İslam İşbirliği Teşkilatı'na (İİT) üye 57 ülkenin dünya Ar-Ge harcamalarının yüzde 2.4'ü, toplam patentin yüzde 1.6'sı, bilimsel yayınların ise yüzde 6'sına sahip olduğunu belirtti. Olpak, "Bu seviye kabul edilemez, yükseltilmeli. Bu fuar bir kalkınma medeniyeti projesi. Gelecek yıl Suudi Arabistan, daha sonraki ise Kuveyt'te düzenlenecek" dedi.
67 FİRMA KATILDI
Türkiye ve Katar savunma sanayilerinin büyük oyuncularını buluşturan organizasyon, iki ülkenin ortak düzenlediği ilk fuar olma özelliğini taşıyor. Fuara Türkiye'den BMC, Aselsan, Havelsan, TAI, Roketsan ve THY Teknik, Kale Grubu başta olmak üzere 67 firma katıldı. Türkiye'nin ilk bölgesel jet uçağı TRJet, Ortadoğu'da ilk kez bu fuarda görücüye çıktı.
GÜVENLİKTE DEV PROJE TESLİMİ
Kent güvenliğine yönelik ürünler geliştiren Proline şirketi, fuarda "Akıllı ve Güvenli Şehir" platformu olan "Taala" projesinin ilk faz teslimini gerçekleştirdi. Şirket, 2022 FIFA Dünya Kupası'na ev sahipliği yapacak başkent Doha'nın güvenlik altyapısını Türk mühendisliği ürünleriyle destekleyecek. Proline, yaklaşık 120 km'lik bir alanın güvenliğini yüksek teknolojili ürünler ve çözümlerle üst seviyeye taşıyor. Video analitik yazılımlarıyla da desteklenen sistemden elde edilen tüm veriler fiber optik altyapı ile komuta-kontrol merkezine aktarılıyor. Bu sayede tüm kentin güvenliği tek bir noktadan sağlanabiliyor. Proline, verileri ise kendi entegre ettiği 10 milyon GB'lık bir merkezde saklıyor. Görüntüler istendiği zaman Full HD izlenerek analiz edilebiliyor.
HIGH TECH PORT BY MÜSİAD KATAR'IN KAZANIMLARI
TRJet İçin ortak ürün geliştirme ve özel jet siparişleri fırsatı
ICT Katar Eğitim Merkezi Projesi'ni bir Türk firmasının üstlenmesi
Ctech, Altınay Robot Teknolojileri, Etiya gibi özel yetenekli firmalarla ortak girişimler çıkması
ASELSAN'ın bölgede kalıcı bir merkez inşa etmesi
BMC'nin yeni siparişlerle dünyada kendinden söz ettirmesi
Yerli savunma sanayisinin küresel reklamı
Şeyma Eraz-Metin CAN/DOHA