SGK ile Uluslararası Sosyal Güvenlik Teşkilatı tarafından organize edilen 6. Uluslararası Sosyal Güvenlik Sempozyumu İzmir Kaya Termal Otel'de yapıldı. İyi yönetişim, dijital dönüşüm ve stratejik insan kaynakları yönetimini konu alan sempozyumda 43 ülkeden katılımcı hazır bulundu. Sempozyuma, İzmir Valisi Mustafa Toprak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Mehmet Selim Bağlı ve SGK Başkan Yardımcısı Murat Yazıcı da katıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Mehmet Selim Bağlı, "İki gün sürecek sempozyumda, Türkiye olarak tecrübelerimizi ve birikimimizi diğer ülkelerle paylaşacağız, onların birikim ve tecrübelerini alacağız" dedi.
"CİDDİ TECRÜBELERİMİZ OLDU"
Sempozyumu değerlendiren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Mehmet Selim Bağlı, sosyal güvenlik reformlarının kolay olmayan reformlar olduğunu söyledi. Bağlı, "İşçi, işveren ve kamu temsilcilerinin birlikte karar vermesi gereken bir süreç ama Türkiye 2003 yılından itibaren özellikle 2006 ve 2007 yılındaki temel yasal düzenlemelerle sosyal güvenlik reformunu sorunsuz bir şekilde gerçekleştiren, hukuk devletinin kuralları içerisinde, parlamento zemininde bu reformu gerçekleştiren ender ülkelerden birisi. Standartları farklı olan kurumları birleştirmek kolay bir süreç değil. Çok ciddi bir tecrübemiz oldu. Bunu üye ülkelerle paylaşacağız. Bütün dünyada sosyal güvenlik reformları tartışılırken, Türkiye olarak Genel Sağlık Sigortasını (GSS) hayata geçirerek bütün vatandaşları sosyal güvenlik kapsamına alan bir ülkeyiz. Bütün bu hizmetleri 28 bin 642 personelle yürütmekteyiz" diye konuştu.
VALİ TOPRAK SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİNİN ÖNEMİNE DEĞİNDİ
Sempozyumda konuşma yapan İzmir Valisi Mustafa Toprak ise şu ifadeleri kullandı:
"Bir sosyal hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin temel amaçlarından biri de ekonomik kalkınmayı, sosyal adaletten taviz vermeden gerçekleştirmek, toplumun refah seviyesini yükseltmektir. Bu amaca ulaşmayı sağlayacak araçlardan birisi de hiç şüphesiz geniş kitleleri etkileyen sosyal güvenlik sistemidir. Sosyal güvenlik sistemi, toplumun zor durumda olan bireylerine yardım etmenin yanı sıra toplumsal dayanışmayı kurumsal hale getirmekte ve vatandaşlarımıza sosyal güvenliği bir hak olarak sunmaktadır. Sosyal güvenlik sisteminin başarısı ve etkinliğinin artırılması, toplumsal ve ekonomik hayatımızın birçok alanında kilit rol oynamaktadır. Bürokrasiyi en aza indirerek vatandaşların memnuniyetini artıran kaliteli bir hizmet sunumu anlayışını hakim kılmak ve sistemi kabul edilebilir araçlarla yürütmek sosyal güvenliğin en önemli başarı göstergelerinden biridir."