Bayraktar, Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak, üreticiden tüketiciye, halkın tamamını yakından ilgilendiren gıda fiyatlarındaki değişimleri, takip etmeye ve kamuoyunu doğru bilgilendirme amacıyla açıklama yapmaya devam ettiklerini belirtti.
"Üretici ve market arasında fiyat farkının en fazla olduğu ürün yüzde 370'lekuru incir. Kuru inciri fiyat farkında sırasıyla yüzde 368,24 ile domates,yüzde 333,48 ilemaydanoz, yüzde 330,08 limon, yüzde 293,68 kuru kayısı, yüzde 258,78 ile salatalık, yüzde 209,34 ile sivri biber takip etti. Fiyat farkı elmada yüzde 197,72'yi, kabakta yüzde 196,84'ü, patlıcanda yüzde 196,08'i, sütte yüzde 191,30'u, kavunda yüzde 186,56'yı, havuçta yüzde 185,71'i, yeşil soğanda yüzde 183,17'yi buldu.
Bugün üreticide 7 lira olan kuru incir 32 lira 90 kuruşa, 49 kuruş olan domates markette 2 lira 31 kuruşa, 23 kuruş olan maydanoz markette 98 kuruşa, 1 lira 3 kuruş olan limon 4 lira 41 kuruşa, 9 lira 50 kuruş olan kuru kayısı 37 lira 40 kuruşa, 68 kuruş olan salatalık 2 lira 43 kuruşa, 1 lira 5 kuruş olan sivri biber 3 lira 26 kuruşa, 1 lira 15 kuruş olan süt 3 lira 35 kuruşa satılmaktadır.
MARKET FİYATLARINDAKİ DEĞİŞİM
Eylül ayında market fiyatlarında havuç, mısırözü yağı, süt, kuru kayısı, kuru incir ve ayçiçeği yağıfiyatında değişim görülmezken, fiyat düşüşünün yüzde 33,64'le en fazla limonda görüldüğünü bildiren Bayraktar, şu bilgileri verdi:"Limondaki fiyat düşüşünü yüzde 20,33 ile iç fındık, yüzde 17,94 ile pirinç, yüzde 17,07 ile yeşil fasulye, yüzde 13,71 ile Antep fıstığı, yüzde13,46 ile patates, yüzde 12,92 ile yeşil mercimek, yüzde 12,50 ile yumurta, yüzde 9,36 ile kuru soğan, yüzde 6,29 ile kırmızı mercimek, yüzde 4,81 ile kuru fasulye, yüzde 2,18 ile toz şeker izledi.
ÜRETİCİ FİYATLARINDAKİ DEĞİŞİM
Eylül ayında üretici fiyatlarındakabak ve süt fiyatlarında değişim olmazken, fiyatı en fazla düşen ürün yüzde 20,83 oran ile kuru kayısı olduğunu bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:Üreticide en fazla fiyat artışı yüzde 35,33 oran ile salatalıkta görüldü. Salatalıktaki fiyat artışını yüzde 33,75 ile kuru fasulye, yüzde 28,76 ile yeşil soğan, yüzde 27,32 ile marul, yüzde 21,05 ile kuru soğan, yüzde 19,23 ile nohut, yüzde 16 ile kuru üzüm, yüzde 15,69 ile yeşil mercimek, yüzde 15,12 ile sivri biber, yüzde 12,50 ile yumurta ve maydanoz, yüzde 4,35 ile yeşil fasulye, yüzde 4 ile zeytinyağı, yüzde 3,70 ile kuru incir, yüzde 0,12 ile dana eti izledi."
FİYAT DEĞİŞİMLERİNİN NEDENLERİ
Hasat edilen ürün miktarındaki değişime bağlı olarak salatalık, yeşil fasulye üretici fiyatlarında artış, domates ve patlıcan fiyatlarında düşüş meydana geldiği bilgisini veren Bayraktar, "kuru fasulyede yeni sezon üretici fiyatı, geçen yıla göre yüzde 33,75 arttı. Kuru üzümde meydana gelen artış ise yaşanan don nedeniyle rekoltede görülen düşüşten kaynaklandı. Yeni ürünün piyasaya girmesiyle birlikte kuru kayısı fiyatlarında düşüş meydana geldi. Limonda da hasadın başlamasıyla birlikte fiyatlarda düşüş yaşandı."