Türk cumhuriyetlerindeki gençlerin Türkiye ile aralarındaki akademik ve kültürel bağı güçlendirmek amacıyla 1992'de başlatılan Büyük Öğrenci Projesi'nin devamı niteliğini taşıyan ve zamanla tüm ülkeleri kapsayacak şekilde büyüyen Türkiye Bursları'na ilgi arttı. Geçen yıl 176 ülkeden başvuru olan burs, bu yıl 182 ülkeden talep gördü. Başvuru sayısı da 82 binden yüzde 89 artışla 155 bine yükseldi.
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı İzmir Bölge Koordinatörü Fırat Yaldız, Türkiye'de öğrenim görecek öğrencilere verilen karşılıksız burs programlarından oluşan Türkiye Bursları'nın, Türkiye'nin uluslararası eğitimde bir çekim merkezi olma hedefine çok büyük katkı koyduğunu belirtti.
Kültür elçileri yetişiyor
Üniversite ve akademisyen sayısı bakımından dünya ile rekabet edebilecek yere doğru gidildiğini aktaran Yaldız, bölgesinde uluslararası eğitimde cazibe merkezi olan Türkiye'nin küresel bir aktör olmak istediğini vurguladı.
Yaldız, lisans, yüksek lisans, doktora ve araştırma programları için farklı ülkelerden gelen gençlerin Türk yükseköğreniminin gelişimine hız kattığını ifade ederek, Türk bilim dünyasının farklı birikimlerle zenginleştiğini kaydetti.
Bursların diğer bir amacının da tüm dünyadan kültür elçileri yetiştirmek olduğunu anlatan Yaldız, burada öğrenim gören her yabancının Türkçe öğrendiğini, Türkiye hakkında doğru ve güzel düşüncelerle ülkesine döndüğünü dile getirdi.
Vietnam, Paraguay ve Honduras'tan da geliyorlar
Yaldız, burslar için 2011'de 55 ülkeden başvuru yapıldığını hatırlatarak, şöyle devam etti:
"2015 yılına geldiğimizde başvuru sayısı 182 ülkeye çıktı. Buradan şunu açık ve net şekilde anlamamız gerekiyor, Türkiye eğitim açısından uluslararası bir cazibe merkezi haline geliyor. 200 civarında ülkenin 182'sinden öğrenciler Türkiye'de de okumak istemiş. Bu Türkiye'nin artık küresel anlamda uluslararası eğitim açsından bir cazibe merkezi haline gelmeye başladığını gösteriyor. Kültürel ve akademik olarak renklilik, zenginlik."
Başvuru arttıkça seçim yapmanın da daha iyi olduğunun altını çizen Yaldız, "Her sene 5 bin kişiye verilen bu burslar için başvuru sayısı arttıkça daha kaliteli bir seçim yapılabiliyor. Öğrenciler ağırlıklı olarak Türkiye'ye yakın ülkelerden olmakla birlikte, Vietnam, Kamboçya, Tayland, Paraguay, Meksika, Honduras gibi ülkelerden gelen konuklarımız da var" diye konuştu.
600 ila 2 bin 500 lira arasında aylık burs
Türkiye Bursları'na başvurusu kabul edilen yabancı öğrencilere, sağlıktan barınmaya, uçak biletinden aylık bursa kadar farklı imkanlar sunuluyor.
Burs hak edenlerin Türkiye'ye ilk geliş ve son dönüş uçak biletleri alınıyor. Olası sağlık problemlerinde sorun yaşamamaları için genel sağlık sigorta primleri yatırılıyor. Türkçe kurslarının ve kaldıkları devlet yurtlarının ücreti ödeniyor. Her öğrenciye programına göre aylık burs veriliyor. Lisans için 600, yüksek lisans için 850, doktora için bin 250, araştırma için 2 bin 500 lira aylık burs ödeniyor.