Burundi'de altın çıkarılan madenlerde çalışanlar, canları pahasına güvenlik önlemleri olmadan altın aramaya devam ediyor.
Ülkenin kuzeybatısındaki Cibitoke vilayetine bağlı Mabayi, Murwi ve Bukinanyana bölgelerinde çok sayıda altın madeni ocağı bulunuyor.
Murwi'deki Kirekura altın maden ocağı yatırımcısı Jonathan Habimana, "Madende 20 ila 30 metre derinlikte bulunan tek bir kanalda genellikle 5 madenci çalışıyor. Bazen aralarında 3 kişinin bir kayanın altında kaldığı durumlar da oluyor. Arama kurtarma çalışmalarında mucizevi bir şekilde bazıları kurtuluyor. Ancak çoğu zaman, toprak kaymaları yüzünden derinliklere sıkışmış madencilerin cansız bedenleriyle karşılaşıyoruz" ifadelerini kullandı. Habimana, Murwi'de her yıl 300'e yakın madencinin hayatını kaybettiğini açıkladı.
Bir başka yatırımcı Zabulon Bakumukunzi ise ölümleri önlemek için madencilere keşif eğitimleri ve güvenlik malzemeleri verilmesi gerektiğini vurguladı.
Bakumukunzi, ayakkabı, eldiven, güvenlik kaskı ve gözlük olmadan çalıştırılan madencilere el lambası ve çekiç gibi malzemelerin dışında bir şey verilmediğini söyledi.
Mabayi yetkilisi Jean Marie Hakizimana, özellikle yağışların yoğun olduğu dönemlerde, bölgede sıklıkla meydana gelen toprak kaymalarında yüzlerce madencinin yaşamını yitirdiğini kaydetti.
Madencileri dikkatli olmaları konusunda uyardıklarına ancak en iyi çözümün bu sektörü yenilemek olduğuna işaret eden Hakizimana, 2013'te çıkartılan maden yasasından sonra hükümetin söz verdiği gibi sektörü yenileme sürecine bir an önce başlaması gerektiğini belirtti.
Madenciler, maden kazalarının sıklıkla yaşanmasına rağmen basında çok duyurulmadığına da dikkati çekti.
Oscar Kabura adlı bir madenci, Cibitoke'deki Gafumbegete madeninde Şubat 2013'te 7 kişinin öldüğünü, temmuz ayında aynı vilayetteki Nyarusebeyi madende ise 4 kişinin havasız kalarak hayatını kaybettiğini belirterek, maden ocağının 50 metre derinliğine kadar inmesine rağmen korkmadığını ifade etti.
Thaddee Savyimana adlı 3 çocuk babası bir başka madenci ise 8 yıldır aynı işi yaptığını ve bu iş sayesinde kendisine yeni bir ev inşa ettiğini söyledi.
Çocuklar defter ve kalem ihtiyaçlarını karşılayabilmek için çalışıyor
Audace Rukundo adlı bir öğrenci, altın madeninde kazandığı parayı kırtasiye malzemesi alması için annesine verdiğini dile getirdi.
Kirekura sakinleri, madende çocuk çalıştırmanın yetişkin çalıştırmaktan daha ucuz olduğuna dikkati çeken çalışan, yetişkin madencilerin günde 8 dolar kazanırken çocukların sadece 2 dolar istediğini öne sürdü.
Ocaklardaki tehlikeli kazalara rağmen madenciler işlerini bırakmaya yanaşmıyor. Hükümetin, binlerce Burundili ailenin geçimini sağlayan bu sektörde düzenlemeler yapması bekleniyor.