Aynı zamanda Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı olan Şahin yaptığı açıklamada, Muğla da dahil olmak üzere batıdan çok sayıda arıcının bal üretimi için Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine gittiğini anımsattı.
Son dönemde yaşanan terör olaylarının gezginci arıcıları tedirgin ettiğini dile getiren Şahin, terör örgütünün saldırılarını sürdürmesi durumunda bal üretiminin olumsuz yönde etkileneceğini kaydetti.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine giden arıcıların, çam balı üretimi zamanı geldiği için ağustos ayından itibaren Muğla'ya dönmeye başladığını belirten Şahin, arıcıların tamamına yakının herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmadan geri geldiklerini söyledi.
Gelecek yıl için endişeli olduklarını vurgulayan Şahin, şöyle konuştu:
"Terör olayları devam ederse batıdan hiçbir arıcının doğuya gideceğini sanmıyorum. Arıcılık oldukça zor bir meslek. Dağlarda çoğu zaman tek başınıza kovanlarınızın başında beklemek zorundasınız. Kendisini güvende hissetmeyen arıcı terörün olduğu yere gitmez. Arıcılarımız kelle koltukta bal üretmek istemiyor."
"Sürecin sabote edilmesi balın tadını kaçırdı"
Çözüm Süreci'nin başlamasıyla gezginci arıcıların Doğu ve Güneydoğu illerine daha rahat gittiğini anlatan Şahin, sürecin terör örgütü tarafından sabote edilmesinin "balın tadını da kaçırdığını" dile getirdi.
Arıcılık mesleğinin sosyal bir yönü bulunduğunu belirten Şahin, değişik bölgelerden arıcıların konakladıkları yerlerde birbirlerini daha yakından tanıyarak uzun yıllar süren dostluklar kurduğunu söyledi.
Kendi bölgelerden giden arıcıların şimdiye kadar herhangi bir kötü olayla karşılaşmadıklarını ifade eden Şahin, "Sadece Ordulu arıcılarımızın bazı olumsuzluklarla karşılaştıklarını duyduk. Terör örgütü üyelerinin arıcılardan üçer, beşer bin lira para istediklerini biliyoruz. 'Eğer vermezseniz kovanlarımızı yakarız' demişler" diye konuştu.
"Doğulu arıcının başımızın üstünde yeri var"
Muğla'da ülke çam balı üretiminin yüzde 80'inin gerçekleştirildiğini vurgulayan Şahin, Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinden de çok sayıda arıcının bölgelerine geldiğine değindi.
Türkiye'deki 6 milyon arı kovanının 2,5 milyonunun çam balı üretimi döneminde Muğla'ya getirildiğine dikkati çeken Şahin, arıcılar için 11 bin konaklama yeri belirlendiğini kaydetti.
Gezginci arıcıların eylül ayının ortasından itibaren Muğla'ya gelmeye başlayacağını ifade eden Şahin, "Doğulu meslektaşlarımız herhangi bir tedirginlik duymasınlar. Onlara kapımız sonuna kadar açık. Başımızın üstünde yerleri var. Bir her zaman olduğu gibi misafirperverliğimizi göstereceğiz" diye konuştu.