Her mahallede birkaç değirmenin bulunduğu Adıyaman'da son dönemlerde değirmencilik yok olan meslekler grubuna girdi. Yaz ayında yoğun iş temposu yaşayan değirmenciler, eski günleri arar oldu.
Tarladan buğday, mercimek gibi hububatların hasat edilmesiyle değirmenlerde artan yoğunluk, artık yerini sakinliğe bıraktı.
Adıyaman'da 45 yıldan beri değirmencilik yapan Osman Çelik, kendisinin de diğer değirmenciler gibi bırakmayı düşündüğünü ancak borcundan dolayı bırakamadığını belirtiyor.
Osman Çelik, bundan 15-20 yıl önce günlük bir tona kadar değirmende un, simit, dövme, bulgur, mercimek ve yarma çektiklerini ancak şimdi günde 1 torba geldiğinde şükrettiklerini ifade etti.
Osman Çelik, "Ben 45 yıldan beri bu işi yapıyorum. Önceden değirmendeki hububatın haddi hesabı yoktu. Günde 1 tona kadar iş yapıyorduk. O dönem paraya para demiyorduk. Şimdi ise günde 50 ile 100 kilo arasında bulgur gelirse şükrediyoruz. Kilosunu 150 kuruştan çektiğimiz bulgurdan günlük ortalama 15 TL kazanıyoruz. Bu kazandığımız para ise vergi, elektrik ve suya gidiyor. Borcum olmasa bu işi bırakacağım. Artık yaşımdan dolayı başka işlerde yapamıyorum.
İnsanlar artık her şeyi hazır alıyor. Markette un, bulgur, simit, salça her şey hazır satılıyor. İnsanlar artık bulgur kaynatmıyor. İnsanlarımız hazır üründen almayı tercih ediyor dedi.