Önceki gün gerçekleştirilen Türkiye tarihinin en büyük kaçak sigara operasyonu gözleri kaçakçılığın boyutuna çevirdi. Türkiye kaçak sigaradan yılda yaklaşık 6 milyar lira vergi kaybına uğruyor. Yüzde 20'leri bulan kaçak sigara ticareti, devletin gelirlerini azalttığı gibi, gelirini sigara satışından sağlayan esnafı da olumsuz etkiliyor. Bir yandan gelir kaybı oluşturan kaçak sigaranın, ayrıca terörün finansmanının da kaynağı olduğu biliniyor. Kaçak sigaraların boyutunu belirlemek için MS Intelligence bağımsız araştırma şirketi tarafından yapılan 'Boş Paket Araştırması'na göre, 2009'da yüzde 5'ler seviyesinde seyreden kaçak sigara, 2010 sonunda yüzde 20'lere ulaştı.
KAÇAK SİGARA YÜZDE 45 AZALDI
2014'te yürürlüğe giren mevzuat değişiklikleriyle kaçak sigaranın önü bir miktar kesilmeye başladı. Gümrük kapıları ve yurt içinde sürdürülen denetimlerin sonuç vermesiyle, kaçak seviyesi 2015'te önce yüzde 16.4'e, sonra yüzde 11.7 seviyesine düştü. Böylece, son 5 yılın en düşük seviyesine ulaşıldı. Araştırmaya göre, kaçak sigaradaki yaklaşık yüzde 45'lik düşüş, devlete yıllık 2 milyar liradan fazla ek gelir sağlıyor. Ortaya çıkan bu gelirle 8 adet orta ölçekte uluslararası havalimanı veya yaklaşık 150 bin kişiye istihdam sağlanacak yatırım yapılabileceği belirtiliyor.
GÜMRÜKTE YAKALAMA ARTTI
Hükümetin kaçak sigarayla mücadeledeki etkin denetimi tütün mamullerinin gümrüklerdeki yakalanma oranını yüzde 200'den fazla artırdı. 2014'te gümrüklerde 6 milyon 700 bin paket kaçak sigara ele geçirildi. Son dönemde kaçak sigarayla mücadelede hapis cezalarının artırılması, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın ALO 136 ihbar hattının aktif hale getirilmesi, kaçak sigarayı yakalayan kolluk kuvvetleri ve yakalatan kişilere para ödülü verilmesine imkân veren yapısal değişiklikler bu yakalamaları artırdı. Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli'nin sigara ve tütün kaçakçılığıyla mücadele kapsamında denetimlerin sıkılaştırılması yönünde geçen yılın ekim ayında verdiği talimat doğrultusunda, kaçak sigaranın en fazla tüketildiği 14 il belirlenerek buralarda denetimlere ağırlık verilmişti.