Avrupa Birliği, Kıbrıs'ta hem Türk hem de Rum kesiminin dünyada en çok bilinen ürünü olan hellim peyniriyle ilgili kararını verdi. Buna göre ürün, adanın her iki kesiminde kullanılan adıyla tescillendi. Karar, adanın güney veya kuzeyinde üretilmeyen ürünlerin "hellim" ya da "hallumi" adıyla satılamayacağı anlamına geliyor. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi hellimin tescillenmesi için Avrupa Birliği'ne başvuruda bulunmuş, KKTC de ürünün yüzyıllardır sadece Rumlar değil, Türkler tarafından da üretildiğini bildirerek bu durumun dikkate alınmasını talep etmişti. AB'de 10 yıldır bekletilen hellim dosyasında, ürünün "taze hellim" veya "eski hellim" olarak iki çeşitte üretilebileceği belirtildi. AB'nin şartlarına göre, hellimlerin ağırlıkların 150 ile 350 gram arasında olması gerektiği ifade edildi.
KUZEY VE GÜNEY'DE ÜRETİLECEK
Dosyada, "halloumi"nin Türkçe adının "Hellim" olacağı kaydedilirken; Kıbrıslı Türklerin, ürettikleri hellime Rumca ve Türkçe ismi aynı anda verebileceklerinin veya sadece Türkçe ismi kullanabilecekleri ifadesi yer alıyor. Kısa bir süre sonra AB tarafından hellimin tescil edilmesi halinde, süpermarketlerde bulunan ve yüzde 51 oranında keçi ve koyun sütü içermeyen tüm hellimlerin raftan indirileceğini ve hellimin üretilebileceği coğrafi bölge sınırlarının Lefkoşa, Gazimağusa ve Girne ilçeleri (KKTC), Limasol, Larnaka ve Baf ( Güney Kıbrıs) olacak.