Bir dönem Paralel Yapı'nın finans kaynağı olarak faaliyet gösteren Bank Asya'nın şifreleri teker teker çözülüyor. Ortaklık yapısındaki belirsizlikler nedeniyle bütün hisseleri Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devredilen Bank Asya ile ilgili rapor, Gülenist şirketlere kredi adı altında nasıl para aktarıldığını ortaya çıkardı. Mali Suçları Araştırma Bürosu (MASAK) Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü Bank Asya soruşturması kapsamında hazırlanan rapora SABAH ulaştı. Başsavcılığa gönderilen raporda bütün hisseleri TMSF'ye devredilen Bank Asya'ya ilişkin önemli tespitler yer aldı. MASAK, Bank Asya üzerinden yurtdışında bulunan 'birbiriyle organik ilişki içindeki' 'Gülenist' şirketlere kredi adı altında para aktarıldığını tespit etti. Raporla birlikte, paralel yapının Bank Asya'yı bir fonlama aracı olarak kullandığı anlaşıldı. Vurgun özellikle 2010-2013 yılları arasında yapıldı. Yurtdışındaki kuruluşlara kredi adı altında 3 yılda 40 milyon 248 bin 211 ABD doları aktarıldı. Söz konusu kuruluş personelinin HTS kayıtları (telefon görüşme kaydı) bu kuruluşların cemaat ile bağlantılı olduğunu ortaya koydu. Aynı zamanda paralel yapının, asgari ücretli kişiler vasıtasıyla yurtdışından yüksek miktarda para transferi yaptığı tespitlerine yer verildi. MASAK uzmanları, "İşlemlerin mahiyeti anlaşılamadı" dedi.
EĞİTİM ŞİRKETLERİ KULLANILDI
MASAK uzmanları tarafından hazırlanan raporun içeriği özetle şöyle: "Yurtdışında bulunan ve genel olarak eğitim alanında faaliyet gösteren bazı kuruluşların 2010 ile 2013 yılları arasında Türkiye'de vergi kimlik numarası aldıkları tespit edildi. Söz konusu eğitim kuruluşlarının yanı sıra bir dernekle yine esas faaliyet alanı ABD olan bir ticaret şirketi de 25 Haziran 2010 ve 30 Haziran 2011 tarihlerinde vergi kimlik numarası aldı. Söz konusu kuruluşlara Bank Asya tarafından tekrarlanan işlemlerle toplamda çok yüksek tutarlara ulaşan krediler verildi."
KREDİ AYNI GÜN YURTDIŞINA GİTTİ
Raporda aynı zamanda şu ifadeler yer aldı: "Türkiye'deki kuruluşlara Bank Asya tarafından verilen krediler, aynı gün ya da takip eden birkaç gün içerisinde krediyi çeken kuruluşun yurtdışındaki asıllarına gönderildi. Söz konusu krediler ayrıca asıl kuruluş ile ilişkili olan avukatlara, hukuk bürolarına ya da inşaat şirketlerine transfer edildi. ABD'de para transfer edilen kuruluşlar açık kaynaklarda 'Gülenist Kuruluş', 'Fetullah Gülen Okulu', 'Gülen Hareketi Okulu' olarak niteleniyor."
'MAHİYETİ ANLAŞILAMADI'
Kredi yöntemiyle aktarılan paranın dışında farklı yöntemler de kullanıldı. Birbirleriyle gruplar halinde bağlantısı tespit edilen, kimi farklı şirketlerde ücretli olarak çalışan, çok sayıda gerçek kişi tarafından aynı kuruluşlara yüksek tutarlarda para transferi gerçekleştirildi. Bunların da mahiyeti anlaşılamadı. Para transferi yapılan kuruluşlardan bazılarının Türkiye'de herhangi bir ticari faaliyette bulunmadığı tespit edildi. Söz konusu kuruluşların banka hesaplarına yapılan bu transferleri gerçekleştiren kişiler bu işlemleri başkası adına yapmış olabilir.
AKTARILAN MİKTAR 40 MİLYON $
Kredi adı altında yurtdışındaki kuruluşlara aktarılan paranın miktarı da belirlendi. Buna göre, Bank Asya'dan alınarak anında yurtdışındaki kuruluşlara aktarılan toplam kredi tutarı 40 milyon 248 bin 211.07 doları buldu. Kuruluşların ortak özelliği, Gülen cemaati yapılanması ile bağlantılarının olması. Söz konusu şirketler organik olarak birbirleriyle ilişkili.
ZAYIF ŞİRKETE YÜKSEK KREDİ
Söz konusu kuruluşlara Bank Asya tarafından tekrarlanan işlemlerle toplamda çok yüksek kredi verildi. Şirketlerin aldığı kredilerin MASAK veri tabanı üzerinden belirlenebilen Türkiye'deki ticari faaliyetleri ve malvarlıklarıyla uyumlu olmadığı ortaya çıktı.