Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) ile Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü arasında, iş yerlerinde zorunlu staj yapan öğrencilere 950 lira destek verilmesine ilişkin protokol imzalandı.
MSKÜ Rektörlük Toplantı Salonu'ndaki imza töreninde konuşan Rektör Prof. Dr. Mansur Harmandar, üniversitelerinde eğitim gören öğrencilerin teorik bilgilerinin uygulamaya dönüşmesini sağlamayı amaçladıklarını söyledi.
Protokolün Türkiye'de ilk defa bir üniversite ile ve çalışma ve iş kurumu müdürlüğü arasında imzalanması nedeniyle önemli olduğunu belirten Harmandar, "Protokol, üniversitemizde 156 bölüm ve programda 12 meslek yüksekokulu ve 4 fakültede 17 bin 295 öğrenciyi kapsıyor. Protokol kapsamında il müdürlüğü, iş yerlerinde staj yapan öğrencilerimize ayda 950 lira destek yapacak" dedi.
Öğrencilerin stajları esnasında burs ve kredilerinde herhangi kesinti olmayacağını vurgulayan Harmandar, şöyle konuştu:
"Öğrencilerimizin daha rahat, daha güvenli, sigortaları ödenmiş şekilde staj yapma şansları olacak. Bazen bu uygulamalarda tam verim alınamayabiliyordu. Çünkü öğrencilerimizin işveren ile anlaşmasında sorun çıkabiliyordu. Bu protokol ile öğrencilerimiz uygulamalara daha sıkı bağlanacak. Öğrencilerimiz teorik bilgilerini daha iyi uygulayabilir hale gelecek. Türkiye'de ilk defa Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ile Çalışma ve İş Kurumu arasında böyle bir protokol imzalanıyor."
Harmandar, öğrencilerin bu dönemden itibaren uygulama kapsamına gireceğini kaydetti.
Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü İlyas Sarıyerli ise öğrencilerin staj yaptıkları iş yerlerinde günde en az 5, en çok 8 saat, haftada 6 gün pratik eğitime tabi tutulacağını ifade etti.
Protokolün iş yerlerine de katkı sağlayacağına işaret eden Sarıyerli, "Öğrencilerimiz herhangi bir işverenin yanında gönüllü ya da zorunlu stajlarını yapmaları halinde bu protokol kapsamında ayda 950 lira, yani asgari ücret düzeyince ödeme yapacağız. Burs ve kredileri de kesilmeyecek" diye konuştu.
Öğrencilerin dönem sonunda alacakları işbaşı eğitim belgesi ile başka iş yerinde kolayca iş bulma imkanına sahip olacağını vurgulayan Sarıyerli, belgesini ibraz ettiği zaman işverenin sanayi sektörü ise 40 ay, diğer sektörlerde 30 ay boyunca SGK'ya yüzde 19 olan katılım payını ödemeyeceklerini bildirdi.
İşverenlerin öğrencileri istihdam etmeleri halinde ayda 200 lira az vergi ödeyeceğini anlatan Sarıyerli, "İşbaşı eğitim programında verdiğimiz belge, iş yeri kaza sigortalarını ve benzeri ödemelerini yapmamız nedeniyle mesleki yeterlilik belgesi yerine de geçecek. Bu da kamunun, devletin her türlü kazanmış olduğu anlamına geliyor" dedi.
Konuşmaların ardından 2 yıl için geçerli olacak protokol, rektör Harmandar ile Sarıyerli arasında imzalandı.