Van Tapu ve Kadastro XV. Bölge Müdürlüğü'nün çalışmaları ile ilgili yapılan açıklamada bir çok yeniliğe adım atıldığı öğrenildi. Bu yeniliklerden bir tanesinin de '
Yetki Alan Dışı Tapu İşlemleri' olduğu belirtilirken, bir çok proje ile vatandaşlara daha iyi hizmetin verildiği kaydedildi.
YERİNDEN KONUT SATIŞI GERÇEKLEŞTİRİLİYOR
Almanya'da yaşayan Türk asıllı bir vatandaşın Türkiye'ye gelmeden buradaki taşınmazını konsolosluğa başvurarak satışını yapabildiği vurgulanırken, Türkiye'de de aynı durumun söz konusu olduğunu ifade edildi. İstanbul'da taşınmazı bulunan Vanlı bir vatandaşın İstanbul'a gitmeden aynı işlemi gerçekleştirebildiğini anlatan Van Tapu ve Kadastro XV. Bölge Müdürlüğü yetkilileri,
"TAKBİS ile birlikte vatandaşlarımız, taşınmazları nerede olursa olsun ikametlerinin bulundukları yerdeki veya herhangi bir tapu müdürlüğüne müracaatla işlemlerini yaptırabilmektedirler. Sadece tek unsur alıcı ile satıcının aynı ilde olması gerekmektedir. İstanbul'da olan taşınmazın satışı için en yakın tapu müdürlüğüne başvurarak, ilgili kentteki tapu müdürlüğünden yetki isteniyor.
Yetki verildikten sonra oradaki taşınmazın satışı gerçekleşiyor. Sırf bunun satışını yapmak için taşınmazın bulunduğu ile gitmesine gerek kalmıyor. Bu işlem yurt dışında da aynı bu şekilde uygulanabilmektedir. Bu işlem böyle Tapu müdürlüklerinde gerçekleştirilen işlemlere ait evrakların ve geçmişe dönük müdürlük arşivinin taranarak dijital ortamda tutulmasına da başlanmıştır" denildi.
BU ADRESTEN SORGULAMA YAPILIYOR
Bölge müdürlüğüne bağlı Van, Hakkari, Bitlis ve Muş illerimizde bin 802 mahalle ve köyün bulunduğu da ifade edilirken, bin 704 birimde tesis kadastrosunun bitirildiği, 20 birimde ise yenileme çalışmaların devam ettiği kaydedildi. Mekansal Gayrimenkul Sistemi (MEGGİS) projesi ile sayısal tapu ve kadastro verileri e-devlet üzerinden taşınmazın malikleri ile kamu kurum ve kuruluşlarının bilgilerine sunulduğunu vurgulayan yetkililer, "Kurumumuza ait
www.tkgm.gov.tr adresinden parsel sorgulama menüsü ile taşınmaza ait il, ilçe, ada, parsel, mahalle-köy bilgileri girilerek ilgili taşınmasın yüz ölçümü, niteliği, mevki, pafta numarası ve haritası sorgulanabilmektedir.
E- DEVLET ÜZERİNDEN HARÇ SORGULAMA
Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) projesi kapsamında tapu bilgilerinin e-devlet kapısı üzerinden vatandaşlara sunulması çalışmaları sonuçlandırılmıştır. Bu hizmet kapsamında e-devlet şifresi, mobil imza ve elektronik imzaya sahip tüm vatandaşların www.turkiye.gov.tr adresinden kendilerine ait taşınmaz bilgilerine ulaşılması imkanı sağlanmıştır. Kamu kurum ve kuruluşları ile protokol yapılmak suretiyle Tapu ve Kadastro Veri Paylaşma Sistemi (TAKPAS) ile Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) üzerinden veri paylaşımı yapılmaktadır. Tapu müdürlüklerimizde online randevu ile numaratörlü başvuru sisteminin uygulanması SMS yoluyla vatandaşlarımızın bilgilendirilmesi e-devlet üzerinden taşınmaz ve harç sorgulama hizmetlerinin sunulması çalışmaları yürütülmektedir.
TÜM BİLGİLENDİRMELER BU HATTA
E-haciz projesi ile haciz şerhlerinin salt elektronik ortamda tutulması ve tapu müdürlüklerinin üzerindeki iş yükünün azaltılması, insan kaynağının daha etkin ve verimli kullanılması, hizmetlerinin hızlı ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilerek vatandaş memnuniyetinin sağlanması amaçlanmıştır. Sürekli Gelişim Projesi kapsamında bölge müdürlüğümüz ile bölge müdürlüğümüz yetki alanında bulunan 34 müdürlüğümüz TS EN 9001:2008 Kalite Belgesi almıştır.
Alo 181 Hizmet Hattı uygulaması ile vatandaşlarımızın bilgilendirilmesi sağlanmakta ve talepleri değerlendirilerek anında sonuçlandırılmaktadır. Kurumumuzca sunulan hizmetler sonrasında vatandaşlarımızla telefon aracılığıyla irtibata geçilmek suretiyle bölge müdürlüğümüz tarafından müşteri memnuniyeti anketi yapılmakta olup, bildirilen olumsuzluklar değerlendirilerek gerekli önlemler alınmaktadır. Bu çalışmalar sonucunda yüzde 97 memnuniyet oranına ulaşılmıştır" açıklamalarında bulunuldu.